Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Juho Lehtonen

Kuvassa kaartinjääkäri Oona Myöhänen.

Parempi kokeilla, kuin katua ettei olisi yrittänyt

Elina Ahde

Kaartinjääkäri Oona Myöhänen kokee kehittyneensä omassa ammatissaan erityistehtävänsä ansiosta.

Kaartinjääkäri Oona Myöhänen / Kaartin jääkärirykmentti / Kuljetuskomppania / Erikoiskomennusjoukkue / TJ 64

"Tehtävässäni kuvaan Puolustusvoimien viralliseen uutislehteen, Ruotuväkeen, sekä muihin Puolustusvoimien kuvatarpeisiin.

Ennen inttiä valmistuin media-alan ammattitutkintoon ja opiskelujen ohella työskentelin Santahaminan muonituskeskuksessa. 

Alokasjakson olin Upinniemen Rannikkoprikaatissa Viestikomppaniassa. Tämän jälkeen hain ensimmäisenä toiveenani Ruotuväkeen. Sain ilmoituksen tulleeni valituksi, jonka jälkeen siirryin nykyisiin tehtäviini Kaartin jääkärirykmenttiin. 

Varusmiespalveluksen ulkopuolella tykkään tehdä luovia asioita, kuten tatuointeja ja maalata. Käyn myös kuntosalilla. Intissä ollessani vietän aikaa ystävieni kanssa iltavapailla esimerkiksi pelaamalla korttia. Luen myös kirjoja ja piirrän. 

Hain naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen, koska se kiinnosti minua ja koin, että on parempi kokeilla ja mahdollisesti todeta ettei tykkää, kuin katua ettei olisi edes yrittänyt. Intissä on ollut omat haasteensa, mutta kokemuksena se on silti ollut hyvä. Pitkät kiinniolojaksot ovat toisinaan olleet henkisesti raskaita, mutta kaikkeen tottuu.

Parasta varusmiespalveluksessa on ollut alokasjakso sekä mahdollisuus päästä kehittämään omaa ammattitaitoa täysin uudessa ympäristössä. Sen sijaan haastavinta on, ettei voi vaikuttaa siviilielämään kiinniolojakson aikana. Jos asioita ei kykene käsittelemään palveluksessa, on odotettava monta viikkoa, kunnes niitä pääsee hoitamaan.

Tehtävässäni minua yllätti se, kuinka monia eri asioita olen päässyt näkemään ja kokemaan palvelukseni aikana. Ruotuväen kuvaajana olen tavannut monia ihmisiä ympäri Suomen puolustusvoimain komentajasta lähtien. Olen myös löytänyt monia uusia ystäviä. 

Loppupalvelukselta odotan erityisesti sitä, että pääsen kouluttamaan Ruotuväen uusia valokuvaajia sekä tekemään saapumiserämme kaksi viimeistä lehteä. Intin jälkeen tavoitteenani on päästä opiskelemaan. Ennen sitä haen kuitenkin töitä. 

Tehtävässäni työskentelen pitkälti itsenäisesti ja se on opettanut minulle vastuuta ja järjestelmällisyyttä. Intti on myös antanut minulle näkökulmaa muihin elämän osa-alueisiin. 

Kannustan kaikkia intistä kiinnostuneita hakeutumaan palvelukseen ja soveltamaan omaa osaamistaan palvelustehtävässään."