Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Juho Lehtonen

Kuvassa reserviläiset, yliluutnantti Heikki Kaplas sekä luutnantti Olli Sipilä.

Paikallispuolustusharjoituksissa reserviläiset pukevat sotilasvaatteet ylleen ja verestävät taitojaan. Siviilissä yliluutnantti Heikki Kaplas (vas.) on Satakunnan yrittäjien järjestöpäällikkö ja luutnantti Olli Sipilä valtion virkamies. Molemmat ovat päässeet hyödyntämään ammattejaan reserviläistoiminnassa.

Paikallispuolustus on entistä tärkeämpää, puolustusvoimain komentaja sanoo

Eino Rissanen

Rauma 21 -harjoitus on tarjonnut opettavaisia tilanteita muun muassa sotilaspoliiseille, reserviläisille, pelastuslaitokselle ja Säteilyturvakeskukselle.

Tunnelma Rauman Seminaarinmäellä on utelias ja odottava. Uteliaita ovat koululaiset, jotka välitunnilla tuijottavat erikoista näkyä: koulun piha-alueen tuntumassa on kymmeniä sotilaita aseineen ja ajoneuvoineen.

Odottava tunnelma puolestaan vallitsee sotilaiden keskuudessa. Satakunnan maakuntakomppanian reserviläiset sekä varusmiehistä koostuva sotilaspoliisiosasto vartioivat pihaa ja rakennusta, jossa sijaitsee operaatiokeskus sekä maakuntakomppanian komentopaikka.

Odotus raukeaa, kun paikalle saapuu ajoneuvosaattue. Ulos astuu upseereita, poliisivirkamiehiä, pelastuslaitoksen ja Merivartiolaitoksen edustajia – sekä puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Saattue kävelee operaatiokeskukseen ja kuvitellun tilanteen kuvaus alkaa välittömästi. Herra kenraali, hyvät naiset ja herrat, aloittaa operaatiosta vastaava kapteeni ja kuvaa, mitä Raumalla on tapahtunut kuluneen vuorokauden aikana.

Kaiken aikaa Seminaarinmäki pysyy vartioituna joka suuntaan. Puolustusvoimain komentajan vierailu toimii samalla sotilaspoliiseille hyvänä henkilönsuojausharjoituksena. 

Vapaaehtoisia ja ammattilaisia

Paikallispuolustusharjoituksissa Puolustusvoimat, eri viranomaiset ja vapaaehtoiset lyövät hynttyynsä yhteen ja harjoittelevat yhteistoimintaa kriisissä eri paikkakunnilla. Syyskuun alkuun sijoittuu yhteensä viisi harjoituskokonaisuutta ympäri Suomen.

Rauma 21 -harjoituksessa tiistaina 7. syyskuuta kenraali Kivinen pääsi seuraamaan muun muassa harjoitusta kansainvälisen avun vastaanottamisesta. Rauman satamassa harjoiteltiin, kuinka Suomeen vastaanotettaisiin ulkomainen sotilasjoukko ja kalustoa.

Raumalla harjoitellaan viikon aikana myös likaisen pommin jälkiselvittelyä yhteistyössä muun muassa Puolustusvoimien reserviläisten ja kantahenkilökunnan, Säteilyturvakeskuksen, poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa.

Kenraali Kivinen tarkasti Raumalla Porin ja Uudenmaan prikaatien sotilaspoliisijoukkueiden sekä Satakunnan maakuntajoukkojen toiminnan.

– Paikallispuolustuksen merkitys korostuu entisestään, se on yhä tärkeämpää. Nopeissa tilanteissa myös vapaaehtoispotentiaali on hyödynnettävä. Vapaaehtoiset tekevät hyvää työtä: he osallistuvat maanpuolustuskoulutukseen sekä harjoituksiin, Kivinen sanoi Ruotuväelle.

Hän kehui Rauman harjoitusta hyvin suunnitelluksi.

– Tilanteissa, joita viranomainen ei yksin voi hoitaa, pitää tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Sellaisia tilanteita on haettu ja harjoiteltu tänään hyvin esimerkiksi satamassa.

Kenraali Timo Kivinen (edessä oikealla) tarkasti maakuntajoukkujen ja sotilaspoliisivarusmiesten toimintaa sekä Rauman harjoituksen johdon. – Joukkoja tarkastaessa kiinnitän aina huomiota yksilöiden ja joukkojen henkiseen tilaan. Täällä on ollut hyvä tahtotila, kenraali totesi. Kuva: Juho Lehtonen

Treeniä reserviläisille

Paikallispuolustusharjoitukset ovat tärkeitä myös aktiivisten reserviläisten muodostamille maakuntakomppanioille.

Yliluutnantti reservissä Heikki Kaplas sekä luutnantti reservissä Olli Sipilä Satakunnan maakuntakomppaniasta kertovat harjoituksen lähteneen hyvin liikenteeseen. On päästy harjoittelemaan sitä varten, miksi maakuntajoukot ovat olemassa.    

– On rikkaus, että pääsemme harjoittelemaan nuorten varusmiesten rinnalla. Siinä vanhatkin jäärät oppivat uusia asioita, tuumaa yliluutnantti Kaplas.

Tositilanteiden tehtävien harjoittelu on tärkeää rutiinin muistamisen kannalta. Kaplas toivoo mukaan myös nuoria kotiutuneita varusmiehiä, sillä suoraan koulutuksesta tulevien varusmiesten kautta maakuntajoukot saavat tuoreinta osaamista.