Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Akseli Huttunen

Kuva on arkistokuva. Kuvassa on paraatijoukot, joita johtaa eversti Rainer Kuosmanen Leopard 2A6 vaunusta.

Kuva on arkistokuva. Panssariprikaatin komentaja eversti Rainer Kuosmanen johtaa Leopard 2A6 vaunua Jyväskylän lippujuhlan paraatissa 4.6.2023.

Panssarivaunut jyräävät urbaaniin ympäristöön – "Sapeli on loistava harjoitus vaunuille, jotka lähtökohtaisesti ovat toimineet vain metsässä"

Akseli Huttunen

Taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuja saattaa nähdä Helsingin ja Uudenmaan alueella toukokuun loppupuolella.

Kaikkiaan noin 900 puolustusvoimien ajoneuvoa vyöryy sotilaiden mukana Uudellemaalle, kun Sapeli 1/24-harjoitus käynnistyy 24. toukokuuta. Mukana on taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuja, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja ja muita Puolustusvoimien autoja.

Maavoimat harjoittelee Sapelin aikana Uudenmaan puolustusta sankoin joukoin. Harjoitukseen osallistuu 4 900 sotilasta, joista 3 800 on varusmiehiä, 500 reserviläisiä ja 600 henkilökuntaa.

Kaartin jääkärirykmentin lisäksi harjoitukseen osallistuu Panssariprikaati, Utin jääkärirykmentti, Porin Prikaati sekä Jääkäriprikaati.

Onko kaupunki panssarivaunun uusi taisteluympäristö?

Harjoituksen päätavoite on eri aselajien yhteistoimintakyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen hyökkäys- ja puolustustaistelussa rakennetulla alueella.

Kaartin jääkärirykmentti johtaa harjoituksen ja opastaa enimmäkseen metsämaastoon tottuneita varusmiehiä rakennetulla alueella toimimisessa.

Panssarivaunun vahvuuksia maastossa ovat pitkät tähystys- sekä ampumaetäisyydet ja maaston hyödyntäminen niiden mukaan. Kaupungissa toiminta on täysin erilaista.

Vaunut oppivat harjoituksessa hyödyntämään tulivoimaa rakennetulla alueella. Myös kaupunkiolosuhteisiin tottuneet taistelijat saavat uuden ulottuvuuden harjoitteluun ja suojautumiseen raskaan kaluston vyöryessä rakennusten seassa.

Kaartin jääkärirykmentin komentaja, eversti Matti Honko toimii harjoituksen johtajana. Hän on tyytyväinen molemminpuoliseen oppimiseen.

– Sapeli on loistava harjoitus vaunuille, jotka lähtökohtaisesti ovat toimineet vain metsässä. Haluaisin, että meidän joukot oppivat, mitä hyötyjä vaunusta on rakennetulla alueella, avaa Honko.

Ryminää ja pauketta

Yleisesti kaupunkikuvassa voidaan havaita siirtyviä joukkoja ja ajoneuvoja. Uudenmaan alueella taistelun pauke kuuluu lähinnä Helsingissä, Malmin ja Santahaminan alueilla sekä Hangossa, Syndalenissa.

– Pyrimme välttämään pahinta ruuhka-aikaa, mutta siirtyminen tapahtuu kun on tarve, olkoon yö tai päivä, Honko sanoo. 

Joukkoja voi havaita Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä useilla paikkakunnilla Sapeli-harjoituksen aikana 24.–31. toukokuuta. Joukot harjoittelevat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tuusulassa, Riihimäellä, Raaseporissa, Hangossa, Kirkkonummella, Vihdissä, Siuntiossa sekä Hattulassa.