Jussi Pohjavirta

Tapahtumassa on esillä paljon erilaista panssarikalustoa.

Panssarivaunujoukot juhlivat satavuotista taivaltaan

Jesse Sironen

Parolan Panssariprikaatin alueella riittää tänään vilinää. Panssariprikaatissa juhlitaan samalla Panssaripataljoonan perinnepäivää, Panssarivaunujoukot 100 -merkkipäivää ja Hämeen Panssaripataljoonan 2/19 alokkaiden läheistenpäivää.

Parolan Panssariprikaatiin odotetaan runsasta vierasjoukkoa tänään perjantaina 12. heinäkuuta heti puolen päivän jälkeen, sillä merkkipäivien johdosta järjestettävä tilaisuus on kaikille avoin. Tarkkaa vierailijoiden määrää on Panssariprikaatin tiedottaja Kirsi Lehdon mukaan vielä vaikea ennustaa.

– Pelkästään Hämeen Panssaripataljoonan läheisistä muodostuu useamman sadan hengen joukko. Odotamme paikalle joitakin tuhansia kävijöitä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta suomalaisten panssarivaunujoukkojen koulutuksen aloittamisesta. Tätä satavuotista taivalta juhlitaan Parolannummella Hämeen Panssaripataljoonan perinnepäivän merkeissä. Hämeen Panssaripataljoona perustettiin vuonna 2003, kun Hämeen Jääkäripataljoona ja Panssarivaunupataljoona yhdistyivät. Sen tehtävä on vaalia suomalaisten jääkärien sekä suomalaisten panssarivaunujoukkojen perinteitä.

– Tapahtuma on meille merkittävä, sillä se tarjoaa mahdollisuuden tuoda esiin perinteitämme niin suurelle yleisölle kuin varusmiehillemme ja heidän läheisilleen paikan päällä mutta myös median kautta, Lehto ylistää.

Hänen mukaansa tällaiset tapahtumat kiinnostavat myös asian harrastajia. Panssariprikaati pääsee ylpeänä näyttämään suurelle yleisölle myös uutta kalustoaan ohimarssin yhteydessä.

Juhlapäivän ohjelmaan kuuluu muun muassa ohimarssia, seppeleen lasku ja kenttähartaus Lippukentällä, kalustoesittelyä, toimintanäytös ja konsertti. Kalustoesittelyssä on esillä laajasti Panssarimuseon kalustoa, kuten useita museopanssarivaunuja. Ohjelmaan kuuluva konsertti on samalla 2/19 alokkaiden perinteinen tulokonsertti, johon on myös kaikilla kiinnostuneilla vapaa pääsy. Paikalla on myös Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksen sotilaskotiauto ja varuskuntaravintola Rubenin myyntipisteeltä voi ostaa perinteisen hernekeittoaterian.

Tapahtuman järjestämiseen osallistuu henkilöstöä niin Panssariprikaatin esikunnasta, Hämeen Panssaripataljoonasta kuin Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksestäkin. Lisäksi henkilöstöä on mukana myös Panssarimuseolta,

– Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys tarjoaa ja järjestää perinteisesti alokkaiden tulojuhlan ja konsertin, joka nyt siis järjestetään yhdessä Hämeen Panssaripataljoonan perinnepäivän, Panssarivaunujoukot 100 -merkkipäivän ja Hämeen Panssaripataljoonan läheistenpäivän yhteydessä, Lehto valottaa.


Lehto kertoo, että Panssariprikaati on kokenut tapahtumanjärjestäjä ja vuosittaiset sotilasvala- ja -vakuutustilaisuudet järjestetään pitkälti samankaltaisin järjestelyin, kuin nyt. Tällä kertaa on vaadittu lisäksi kuitenkin paljon koordinointia ja yhteensovittamista.

– Juhlat on pystytty yhdistämään luontevaksi kokonaisuudeksi. Erityisjärjestelyitä nähdään lähinnä lähialueen liikennejärjestelyissä, sillä joudumme hetkittäin sulkemaan Panssariprikaatin ohi kulkevan Parolannummentien, jotta ihmiset pääsevät turvallisesti seuraamaan esimerkiksi taistelunäytöstä, Lehto kertoo.