Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Otto Puhakka

Panssarireserviupseerikurssi alkoi aikaisella lipunnostolla.

Panssarireserviupseerikurssi 253 käyntiin Parolassa

Rasmus Helaniemi

Maasotakoulun Panssarikoulussa alkoi tänään perjantaina panssarireserviupseerikurssi 253. Panssarireserviupseerikurssi on tunnettu tiiviistä yhteishengestään ja korkeasta tasostaan.

Panssarikoulu on Maasotakoulun Koulutuskeskuksen alainen aselajikoulu, ja ainoa aselajikouluista, jossa koulutetaan varusmiehiä. Panssarikoulun järjestämällä panssarireserviupseerikurssilla koulutetaan joukkueenjohtajia samalla tavoin kuin Haminassa olevassa Reserviupseerikoulussa. Panssarikoulun kurssi on kuintekin Haminan kurssia selvästi pienempi, ja keskittyy mekanisoitujen joukkojen johtajien kouluttamiseen.

– Seuraavat kolme kuukautta teillä kaikilla on edessänne erittäin tiivistä opetusta. Kurssilla tullaan tekemään yhdessä paljon asioita ja puhalletaan yhteen hiileen. Tavoitteena on, että teistä hitsaantuu erittäin yhtenäinen joukko Maavoimien operatiivisten joukkojen vaativiin sodanajan tehtäviin, kuvasi kurssin avauspuheessa kurssinjohtaja, kapteeni Teemu Tuusa.

Panssarireserviupseerikurssi on järjestetty Parolassa jo vuoden 1974 kurssista 174 lähtien. Kurssi alkaa marraskuussa ja päättyy maaliskuussa. Kurssi alkaa viisi viikkoa Haminaa myöhemmin, jotta kurssille kommennetut oppilaat ehtivät suorittaa panssarivaunun johtajan oikeuden.

Upseerioppilaat  varustettiin kurssin alussa huolellisesti.

Oppilaita reserviupseerikurssilla on yhteensä 64 neljästä eri joukko-osastosta. Pohjoisin oppilas on Jääkäriprikaatista Sodankylästä. Koulutettavat päätyvät kurssin jälkeen noin 25 erilaiseen joukkueenjohtajatason tehtävään. Muista joukko-osastoista tuleville jaettiin ensimmäisenä aamuna muun muassa panssarijoukoille ominaiset mustat baretit, karttalaukut ja vaunupäähineet.

– On tosi hyvä fiilis tulla tänne kouluun, meillä on hyvä porukka kasassa. Nyt kun tuli varmuus, että tänne pääsi, niin odotan vain innolla että koulu alkaa ja pääsisi vähän erilaisia asioita tekemään, kertoo tuore upseerioppilas Joel Pentikäinen.

– Varmaan aika monipuolisia hommia tulee eteen nyt, kun Vekaralta ja muualta tulee uutta porukkaa. Tulee uusia linjoja ja uutta kalustoa. Odotan myös sitä, että aikoinaan tulee sitten se oma johtajakauden porukka jota pääsee kehittämään eteenpäin – ja näkemään, miten oman saapumiserän muut kaverit ovat kehittyneet tässä samassa ajassa, hän jatkaa.

Upseerioppilas Joel Pentikäinen odottaa reserviupseerikurssia innolla.

Kurssi rakentuu ensimmäisen neljän viikon yhteisestä jaksosta, jossa käsitellään muun muassa johtamis- ja kouluttamistaitoa. Joulun jälkeen oppilaat jakautuvat yhteensä kahdeksalle eri linjalle, joilla saavat linjakohtaista koulutusta.

– Operatiivisten joukkojen hyökkäystehtävä on hyvin vaikea tehtävä, ja siksi se vaatii ikäluokkansa parhaimmat. Panssarireserviupseerikurssille valikoituu saapumiseränsä kovakuntoisimmat ja fiksuimmat, jotka kykenevät omaksumaan runsaasti tietoa lyhyessä ajassa. Kurssin aikana koulutukseen kuuluu myös paljon käytännön opetusta oikealla panssarivaunukalustolla teorian lisäksi, ja panssarireserviupseerikurssin tapoihin kuuluu myös runsas suora ja asiallinen palaute, Tuusa sanoo.

Muista joukko-osastoista saapuneille upseerioppilaille jaettiin tunnuksenomaiset mustat baretit.

Kurssin oppilaat ovat erittäin motivoituneita, ja se palkitsee myös kurssin henkilökuntaa.

– On suuri kunnia olla johtamassa näinkin tasokasta kurssia. Täällä on äärimmäisen fiksua porukkaa, joka oppii nopeasti ja haastaa myös meitä kouluttajia. Se vaatii kouluttajilta paljon, Tuusa jatkaa.

Oppilaiden antama palaute kurssista on ollut erinomaista. Kurssinjohtajallekin on mieleistä kouluttaa erittäin osaavaa ja motivoitunutta kurssia. Kurssi ei kuitenkaan olisi mitään ilman oppilaitaan.

– Fiksujen ja motivoituneiden oppilaiden kanssa on mukavaa tehdä töitä, Tuusa kiteyttää.