Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Maasotakoulu / Sari Pöyhönen

Panssarivaunuja ja sotilaita Rovajärvellä.

Lightning Strike 22 -harjoitukseen saapunutta kalustoa tänään Rovajärvellä.

Panokset ovat kovat Lightning Strike 22 -harjoituksessa Rovajärvellä

Miikka Kestikievari

Kovapanosammunnat ja johtaminen yhdistyvät Lightning Strike 22 -harjoituksessa, joka järjestetään Pohjois-Euroopan suurimmalla ampuma-alueella.

Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueelle on saapunut eilisen ja tämän päivän aikana muun muassa panssarivaunujen ja miehistönkuljetusautojen muodostama kalustoletka. Suuri, 3 300 osallistujan Lightning Strike 22 -harjoitus on tuonut sinne harjoittelemaan niin varusmiehiä, henkilökuntaa kuin reserviläisiäkin. Harjoitus alkoi eilen 16.5. ja päättyy ensi viikon perjantaina 27.5.

Harjoitusta johtava Maasotakoulun johtaja, eversti Sami-Antti Takamaa luonnehtii harjoitusta koulutuksen huipentumaksi, sillä sen ohjelmaan lukeutuvat kovapanosammunnat. 

– Isoin tavoite on kehittää Maavoimien valmiutta sillä tavalla, että pystytään käyttämään ja keskittämään tulta johdetusti, hän kertoo.

Harjoituksen tarjoama anti vaihtelee osallistujan mukaan. Johtajakoulutuksen käynyt varusmies pääsee testaamaan, mitä on oppinut johtajakaudella, ja henkilökuntaan kuuluva kouluttamaan johtamaansa joukkoa. 

– Kun täällä on 660 henkilökuntaan kuuluvaa, niin tämähän on heidän osaamisensa kannalta merkittävä harjoitus, puhumattakaan 2 500 varusmiehestä, joilla on niin sanottu loppusota, Takamaa toteaa. 

Harjoituksessa varusmiehet oppivat vielä paljon loppusodankin aikana. Asevelvollisten yleiseen osaamistasoon Takamaa on erittäin tyytyväinen.

– Suomalainen asevelvollinen on älyttömän ammattitaitoinen millä mittapuulla tahansa mitattuna. Se johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että meidän yleinen asevelvollisuus toimii, hän perustelee.

Henkilökuntaan kuuluvat osallistujat ovat muun muassa logistiikka-alan ja johtamisjärjestelmäalan osaajia. Yhteensä heitä on mukana 15 eri Puolustusvoimien organisaatiosta ja Rajavartiolaitokselta. Takamaan mukaan panokset ovat henkilökunnan näkökulmasta suuret.

– Kaikilla on oma panoksensa tässä palapelissä, Takamaa kiteyttää.

Rovajärven ampuma- ja harjoitusalue on Pohjois-Euroopan suurin ampuma-alue. Takamaa painottaa sen olevan aivan elintärkeä Puolustusvoimien toiminnalle. 

– Jos katsotaan vaikka Pohjankangasta, Vuosankaa ja Pahkajärveä, Rovajärvi on kolme kertaa isompi kuin ne kaikki yhteensä. Tämä mahdollistaa tällaisella harjoitusalueella käytännössä kaikilla asejärjestelmillä ampumisen ja myös isojen taisteluharjoitusten läpiviennin tällaisella harjoitusalueella. Täällä on helppo saada joukko ampumaan sillä tavalla, että kaikki pääsevät ampumaan yhtä aikaa, eikä tule taukoja tai vuorotteluja, Takamaa kuvailee.