Tommy Koponen

Matruusi Luukas Salin aikoo kotiutumisensa jälkeen etsiä töitä valokuvaamisen parista.

Palvelustehtävinä kirjan tekoa ja mm-kisoja

Ville Riihonen

Luukas Salin on päässyt palveluksensa aikana työstämään muun muassa merivoimien juhlajulkaisua. Varusmiesgraafikon tehtävät yllättävät monipuolisuudellaan.

Luukas Salin / matruusi / varusmiesgraafikko / Merivoimien esikunta / TJ 76

"Palveluksessani puuhaan graafista suunnittelua sekä valo- ja videokuvausta. On kyllä olleet niin sanottuja hyviä hommia, mihinkään en vaihtaisi ja suosittelen lämpimästi kaikille.

Kävin peruskoulutuskauden Upinniemessä merikomppaniassa, jonka jälkeen hain erityistehtävähaun kautta varusmiesgraafikoksi. Tällä tavoin päädyin Pansioon Merivoimien esikuntaan palvelemaan.

Palvelukseni aikana pääsin myös tekemään Merivoimat 100 vuotta -kirjaa, joka julkaistaan piakkoin. Kirjaa oli tekemässä varusmiehiä kolmesta viimeisimmästä saapumiserästä, ja omani sai vihdoin kirjan valmiiksi sekä lähetettyä sen painoon. Noin 250 sivua, ja itse vastasin ulkoasusta sekä taitosta.

Harrastuksina jalkapallo ja urheilu ylipäätään. Lisäksi on tullut pelattua lätkää sekä salibandyä, mutta jalkapallo on ollut ykkösjuttu aina.

Syksyllä kotiutumisen jälkeen aion etsiä oman alan töitä, valokuvausta nyt lähtökohtaisesti. Kävin toisella asteella media-assistentin koulutuksen. Sen jälkeen ensi keväänä olen ajatellut hakea Helsingin taideyliopistoon opiskelemaan valokuvataidealaa.

Mieleenpainuvin juttu palveluksen ajalta on ollut Tuusulassa kaikille puolustusvoimien valokuvaajiksi pyrkineille ja tehtävään valituille järjestettävä valokuvausleiri. Se jäi mieleen hyvänä kokemuksena. Samoin sotilaspurjehduksen MM-kisat kesäkuussa ovat ehdottomasti jääneet mieleen. Kisat olivat tapahtumana hieno, itsellä riitti tekemistä ja tehtävät olivat mielenkiintoisia.

Suomi jäi kisoissa neljänneksi, joskin kilpakumppanit tiedettiin koviksi jo etukäteen eikä siksi ollut liikaa menestyspaineita. Suomi pärjäsi ehkä jopa paremmin kuin olisin itse osannut odottaa. Yllätyin positiivisesti!"

Merivoimien 100-vuotisjuhlan kunniaksi merivoimat viettää vuosipäiväänsä Turussa 8.–9.7.2018 Aurajoen rannassa Forum Marinumin edustalla. Merivoimien kaikki alusluokat kiinnittyvät Aurajoen rantaan ja lisäksi vuosipäivässä vierailee myös ulkomaisten merivoimien aluksia. Maanantaina 9. heinäkuuta klo 10.30 järjestetään perinteinen paraatikatselmus, jonka vastaanottavat puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg ja merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus. Lisätietoja löydät merivoimien verkkosivuilta.

Voit lukea lisää vuosipäivän vietosta sekä merivoimien lyhyen historiikin seuraavasta Ruotuväestä, numerosta 13/18!