Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Palvelustehtävänä hyönteisten tutkiminen

Kun astuin alokkaana Rannikkoprikaatin porteista sisään ja värisevällä äänellä ilmoittauduin palvelukseen herra alikersantille, en olisi uskonut, että tämmöinen palvelustehtävä minulle määräytyisi. Alokaskauden lopulla sain puhelimeeni viestin, että minut oli valittu erityistehtävään. Jo viikon kuluttua saavuin bussilla Kaartin jääkärirykmentin porteista sisään. Uusi hyönteistutkija oli saapunut saarelle, vaikka silloin en sitä vielä itse tiennyt.

En kerennyt palvelemaan kuin kaksi viikkoa erityistehtävissä ennen kuin minut valittiin aliupseerikurssille. Vasta AUK:issa sain kuulla olevani hyönteistutkija. Varusmiesjohtajat sen minulle kertoivat. Eritystehtävissä palvelevat varusmiehet olivat limaniska viestintämiehiä, musaluokkalaisia tai hyönteistutkijoita. Suomalainen sotilas johtaa esimerkillä, niin hyvässä kuin pahassa, ja hyvin nopeasti vertaiset ottivat esimerkkiä johtajista. Konsensus hyönteistutkija Ervastista oli syntynyt. 

Kuljin läpi johtajakoulutuksen ensin Santahaminan luvatulla saarella ja sitten Haminan itäisissä metsissä. Reserviupseerikoulussa hyönteistutkijan leima sai vasta kunnolla tuulta alleen. Aikaisemmin asiasta oli kuittailut AUK tupalaiset, mutta nyt ympäri Suomea kerääntyneet reserviupseerikurssilaiset tarttuivat tilanteeseen. “Ervasti, käteni osoittamassa suunnassa - 20m - hyönteinen. Tutki!”

Kuittailu on ollut lähinnä surinaa korvissani, mutta sen voin myöntää, että oman esimiehen sanat pureutuivat korvia syvemmälle. AUK:in ensimmäisen siisteyspalveluksen yhteydessä sain kuulla, miten “me emme ole limaniska viestintämiehiä, vaan rautaisia viestikeskus taistelijoita!”. Ironista tässä on se, että kirjoitan tätä juttua nyt Pääesikunnan viestintäosastolla. 

Hyönteistutkijan leima on huvittanut minua, mutta ajoittain se on saanut minut miettimään varusmiesten suhtautumista erityistehtäviin. Jos joltain löytyy siviiliosaamista ja tahtoa hyödyntää tätä palveluksessa, on se pilanteon aihe. Hyönteistutkija-termiä käytetään laajasti erityistehtävissä palvelevista varusmiehistä. Erityistehtäviä on esimerkiksi viestintä- ja media-alalla, tiedustelualalla, tietotekniikka-alalla ja tutkinta-alalla. 

Tiedän, että muiden varusveijareiden kuittailu on ollut hyvässä mielessä tapahtunutta vinoilua. Kuitenkin nyt, kun olen itse esimiesasemassa, mietin asiaa eri kantilta. Tietämättömien kuittailua kestää hyvin, kunhan itse tiedostaa oman työn merkityksellisyyden. Minun tehtäväni on saada alaiseni ymmärtämään, että heidät on valittu hyvästä syystä. Puolustusvoimissa ei ole montaa hyönteistutkijaa, joten tehtävät ovat erityisiä ja yksilön vastuu korostuu.