Palvelusaikoja ei tule muuttaa
Kirjoittajan mielestä oma palvelusaika kannattaa suunnitella mahdollisimman hyvin.
Itselleni suunnitelmat intin ja korkeakouluun hakemisen suhteen olivat selvät jo abivuonna. Jos saan opiskelupaikan, palvelen vuoden ja aloitan opiskelut sen jälkeen. Jos paikka ei nappaa, palvelen yhdeksän kuukautta miehistön erityistehtävissä ja haen uudestaan seuraavana keväänä. No, ei-niin-suurena yllätyksenä opiskelupaikka jäi saamatta ja astuin palvelukseen heinäkuussa 255 päivää mielessäni. Palvelusaika varmistui ja pääsykokeisiin lukeminen alkaakin parin kuukauden päästä heti kotiutumisen jälkeen.
Pojille varusmiespalvelus aiheuttaa ylimääräistä stressiä korkeakouluun hakemisen suhteen. Lisäksi korkeakouluissa ollaan siirtymässä todistusvalintaan. Se ei helpota jo entisestään naisvaltaisiin korkeakouluihin hakemista, sillä perinteisesti pojat ovat pärjänneet pääsykokeissa, kun taas tytöt ylioppilaskirjoituksissa. Pojilla harmaita hiuksia aiheuttavat tähän päälle vähintään puolen vuoden pituinen varusmiespalvelus, joten paineet joka vuosi pienentyvän pääsykoekiintiön kautta sisäänpääsyyn kasvavat.
Onneksi nykyiset palvelusajat ovat yhteishakuun tähtäävälle tai jo opiskelupaikan varmistaneelle varusmiehelle sopivat. Kesällä aloittava voi allekirjoittaneen esimerkin mukaisesti valita opiskelupaikan varmistaneena vuoden palveluksen ja pääsykokeisiin tai ylioppilaskirjoitusten korottamiseen tähtäävän kannattaa suorittaa palvelus miehistössä. Puoli vuotta palvelleet voivat alkaa lukemaan pitkää lukuaikaa vaativiin opiskelupaikkoihin ja yhdeksän kuukauden miehet puolestaan lyhyemmän lukuajan pääsykokeisiin.
Talven saapumiserästä harvemmin pystyy hakemaan yhteishaussa, mutta se mahdollistaa opiskelupaikan varmistaneelle kuuden kuukauden lisäksi myös yhdeksän kuukauden palveluksen, sillä kotiutumispäivä ajoittuu juuri opiskelujen alkuun ja särmä mies pystyy hyppäämään suoraan korkeakoulumaailmaan.
Varusmiesliiton esitys palvelusaikojen kahden kuukauden eteenpäin siirtämisestä vaikuttaa perin oudolta. Varusmiesliiton mallissa 165 päivää palvelevat kesän saapumiserän varusmiehet kotiutuisivat lopputalvesta nykyisen joulukuun sijaan ja 255 päivää palvelevat hullunkurisesti juuri pääsykokeiden alla.
Esimerkiksi lääketieteelliseen hakevalle kaksi kuukautta lukuajasta pois vaikuttaa merkittävästi sisäänpääsyyn ja samalla yhdeksän kuukauden miehet voivat mallissa heittää haaveet yhteishakuun osallistumisesta suoraan roskakoriin. Mikäpä ottaisi enemmän päähän juuri kotiutunutta, tuoretta reserviläistä kuin se, että voi teoriassa osallistua pääsykokeeseen, mutta lukuaika jää muutaman hassun viikon mittaiseksi. Talven saapumiserässä ongelmat toistuvat vuoden ja yhdeksän kuukautta palvelevien kohdalla.
Esitystä perustellaan sillä, että vuoden palvelleet kotiutuisivat parempaan aikaan. Nykymallissa kesäkuussa kotiutuvat vuoden miehet ehtivät hengähtää, järjestää asiat kuntoon opiskelujen ja mahdollisen uuden opiskelupaikkakunnan suhteen sekä työskennellä kesän ajan ja hankkia töitä myös syksylle. Ei kuulosta huonolta, kun vaakakupissa on miehistön palvelusaikojen ja yhteishaun yhdistämisen romuttaminen.
Omalla kohdallani Varusmiesliiton malli olisi aiheuttanut ylimääräisen välivuoden tai palvelemisen tehtävissä, joihin en halunnut ja joita ei ylipäätään joukko-osastossani ollut kuin kourallinen. Ei ole myöskään puolustusvoimien edun mukaista, että miehistön erityistehtäviin haluavat joutuvat valitsemaan puolen vuoden hommat yhteishaun takia.
Paras tapa tukea varusmiesten opiskeluun hakemista on pitää palvelusajat ennallaan ja ottaa huomioon toiveet palvelusajan suhteen niin kutsunnoissa kuin palvelustehtävää valitessa, kun perusteet liittyvät opiskelemiseen.
Opiskelevasta reserviläisestä on hyötyä kaikille.