Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Varusmiehiä muodossa.

Uusi saapumiserä aloitti palveluksensa maanantaina 4.7.

Palvelus vapautumassa rajoitteista

Leevi Hormaluoma

Uudet alokkaat aloittivat palveluksensa maanantaina 4.7. tilanteessa, joka vahvasti näyttää olevan siirtymässä pois koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan rajoituksista.

– Puolustusvoimien koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen ja tasainen. Ollaan varusmiesten osalta varsin hyvässä tilanteessa, lääkintämajuri Taija Lahtinen kuvailee.

Nyt näyttääkin, että lähitulevaisuudessa voitaisiin päästä luopumaan tällä hetkellä voimassa olevista rajoituksista. Uusien alokkaiden saapumisen yhteydessä sekä uudet alokkaat, että edellisen saapumiserän varusmiehet ovat ensimmäiset 12 päivää palveluksessa ilman lomia.

– Suurien varusmiesosastojen kohortointia eli toisistaan erillään pitämistä jatketaan edelleen, paikalliset olosuhteet huomioiden. Kohorttien koko vaihtelee joukko-osastoittain, joten uudelle alokkaalle se ei näyttäydy isossa roolissa. Pääosin toimitaan kuitenkin oman perusyksikön kanssa, majuri Antti Vasara Pääesikunnan koulutusosastolta alustaa.

– Uusien alokkaiden tuloon on varauduttu heti viime saapumiserän kotiutuksesta alkaen kaikissa alokkaita vastaanottavissa joukko-osastoissa. Tavoitteena on palata asevelvollisten koulutuksessa normaaleihin koulutus- ja lomajärjestelyihin mahdollisimman pian.  

Joukko-osastoissa onkin valmisteltu uusien alokkaiden palveluksen alkamista jo pitkään. Rannikkoprikaatin viestikomppaniassa toimiva opetusaliupseeri, kersantti Eero Koskinen pääsee kokemaan uransa ensimmäisen alokasjakson ilman raskaita koronarajoituksia.

– Me ollaan henkilöstön kanssa valmistauduttu henkisesti ja keskusteltu paljon tulevasta alokasjaksosta, että miten asiat tullaan suorittamaan. Täällä on nyt paljon nuoria kouluttajia, jotka eivät ole koskaan kokeneet Puolustusvoimia ilman koronaa, joten itsellekin tulee nyt aika paljon uutta, hän luonnehtii.

– Odotan kyllä innolla, ettei tarvitsisi stressata ylimääräistä varusmiesten ja henkilöstön poissaoloja, vaan pääsisi aidosti vaan kouluttamaan porukalle kunnon asioita.

Uudet alokkaat aloittivat palveluksensa rauhallisessa korontilanteessa. Kuva: Tomi Edwards

Toiminta ei jäänyt koronan varjoon

Vasara kertoo korona-ajan varusmiesten kokemukset koulutuksen laadusta olleen positiivisia rajoituksista ja erityisjärjestelyistä huolimatta. Seuraavan saapumiserän aloittaessa heinäkuussa kiinnitetään erityistä huomiota asevelvollisten sopeutumiseen ja jaksamiseen heti palveluksen ensimmäisistä päivistä alkaen.

– Epidemia-ajan kaikkien viiden loppukyselyn keskiarvot ovat olleet koko vuosituhannen parhaita, näistä nyt kesäkuussa 2022 kotiutuneiden keskiarvo oli toiseksi paras. Kesäkuussa kotiutuneilla mm. maanpuolustustahto ja palvelusmotivaatio olivat nousseet uusiin ennätyslukemiin. Myös tyytyväisyys armeija-aikaan ja esimiehiin sekä luottamus joukon suorituskykyyn sodassa ovat korkealla tasolla, hän listaa.

– Palautetta on kuulunut, sekä positiivisia että myös korjausta vaativia asioita. Olen kuullut itse, että palveluksessa on ollut turvallisen tuntuista olla, koska korona-asioita on käsitelty niin paljon, mutta kyllä tämä poikkeusaika on varmasti kuormittanut varusmiehiä ja henkilökuntaa, Lahtinen myötäilee.

Puolustusvoimissa on koettu, että korona-ajasta on myös opittu paljon ja näitä oppeja tullaan soveltamaan sekä tulevaisuuden vastaavissa epidemia- ja tartuntatautitilanteissa että myös ihan arkipäiväisessä koulutuksen toteuttamisessa.

– Korona-aikana on opittu pitämään entistä paremmin huolta hygieniasta ja ehkäisemään tartuntatauteja, mistä on hyötyä jatkossa myös korona-epidemian jälkeen, esimerkiksi influenssan ja muiden tartuntatautien torjunnassa, luettelee Vasara.

– Verkko-oppimisen hyödyntäminen on ottanut myös aimo harppauksen eteenpäin, perinteisen maastossa tapahtuvan taitojen opetuksen hyvänä tukena. Lisäksi on taas kerran havaittu että pitkät yhtenäiset koulutusjaksot ja yhteiset haasteet hitsaavat hyvin joukkotuotettavan joukon yhteen ja edistävät ryhmäkiinteyttä. Jatkossakin palveluksen loppupuolella tulee olemaan etenkin viimeisiin sotaharjoituksiin liittyen pidempiä yhtäjaksoisia koulutusjaksoja, hän jatkaa.

Lahtinen korostaa, että palveluksen aloittava saapumiserä on jo viides poikkeusolojen aikana.

– Tässä vaiheessa, näin pitkän poikkeusajan jälkeen, Puolustusvoimien käytännöt, rutiinit ja tietenkin pandemiatilanne ovat jo siinä pisteessä, että jälleen kerran voimme turvallisin mielin toivottaa uudet alokkaat tervetulleiksi.

Palveluksen ensimmäisinä päivinä alokkaat käyvät läpi varusmiespalveluksen perusasioita. Kuva: Tomi Edwards

Vielä yksi aalto?

Koronan osalta uudet korona-variantit ja mahdollinen uusi tartunta-aalto jo ennen syksyä toki huolettaa muun muassa uusien varianttien ilmetessä, mutta Vasara lupaa tilannetta seurattavan Puolustusvoimissa tarkasti.
 
– Uusi BA.5-omikronvariantti seuraa kaavaa, eli on tartuttavampi kuin aikaisemmat, mutta taudinkuva on lievän oloinen useimmilla perusterveillä. Jo aiemmin on esitetty arvioita siitä, että koronavirus käyttäytyisi samoin kuin monet muut virukset, eli ajan saatossa se lievenisi ja aiheuttaisi pääosin vähemmän vakavia taudinkuvia, Lahtinen vakuuttaa.
 
– Uusi saapumiserä ei tuo sen enempää riskejä kuin mitä aikaisemminkaan. Tiedostamme mahdollisuuden pieneen tapausten määrän nousuun, mutta saamme sen varmasti pidettyä hallinnassa tarvittavia tuttuja torjuntakeinoja käyttäen.
 
Lahtinen kiteyttää vielä, että koronarokotteiden jakamista Puolustusvoimissa jatketaan edelleen ja rokotteet ovatkin yksilön kannalta tärkeä keino vähentää vakavan taudinkuvan riskiä. Jokainen palvelustaan suorittava varusmies ja henkilöstön jäsen voi aloittaa tai jatkaa koronarokotusohjelmaansa.