Palvelukses-cha-cha-cha!
Kun varusmiehet ympäri Suomen rynnistävät iltavapailleen, alikersantti Matti Kaksonen vaihtaa maastopuvun tanssikenkiin ja tahdintoistot kaiuttimista pauhaavaan musiikkiin.
Puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa palvelevalle Matti Kaksoselle kilpatanssi on harrastuksen ohella elämäntapa.
– Tanssi on harrastus, mutta se myös määrittelee aikalailla elämäni. Treenaan sitä niin paljon kuin ehdin ja jaksan, Vantaan kilpatanssijoita edustava Kaksonen kuvailee.
Urheilukoulun historian ensimmäinen kilpatanssija tanssii parinsa kanssa sekä vakio- että latinalaistansseja. Harjoiteltavaa riittää, sillä ohjelmaan kuuluu yhteensä 10 eri tanssia sambasta ja rumbasta tangoon ja wienervalssiin.
– Kilpailemme 10-tanssissa, joka toimii tavallaan kuin yleisurheilun kymmenottelu. Harjoitellessa joutuu tasapainottelemaan paljon eri tanssien välillä, mikä on sekä homman rikkaus että haaste.
Kaveritkin kiinnostuneet
Vaikka kilpatanssi on monelle varusmiesikäiselle suhteellisen tuntematon laji, on muun muassa Tanssii tähtien kanssa -sarja tuonut eri tansseja tutummaksi myös suurelle yleisölle. Lisäksi tunnetuista kappaleista on tehty versioita, jotka sopivat vaikkapa foxtrotin tai samban tahtiin.
– Esimerkiksi Gangnam Style on pistetty seitsemäksi eri tanssiksi. Osa hittibiiseistä tehdyistä tanssiversioista toimii, osa ei toimi ollenkaan, Kaksonen puuskahtaa.
Viime vuonna 10-tanssin aikuisten SM-kisoissa viidenneksi sijoittunut Kaksonen pitää lajin parhaimpana puolena sen monipuolisuutta. Tanssista saa tehtyä persoonallista ja omannäköistä, mutta yksin ei tarvitse puurtaa.
– Paritanssissa on myös aina toinen osapuoli. On kiva, ettei tämä ole pelkkää yksin tekemistä.
Intohimoisesti harrastukseensa suhtautuva alikersantti on kirvoittanut taidoillaan kehuja myös kiiltävimpien parkettien ulkopuolella.
– Kun ollaan juhlimassa, kaverit haluavat usein nähdä liikkeitä. Muutama kaveri onkin sanonut, että tuo näyttää niin siistiltä, että pitää itsekin aloittaa. Tykkään kyllä muutenkin tanssia niin paljon, että bilettäminen menee yleensä tanssimiseksi, Kaksonen virnistää.
Tanssisalil eka, tanssisalil vika
Aikaa vievän harrastuksen ja varusmiespalveluksen yhdistäminen vaatii ajankäytön tarkkaa suunnittelua. Kaksonen myöntääkin, ettei aikaa esimerkiksi sotilaskodissa roikkumiselle ole juurikaan jäänyt.
– Aamulla saatan ajaa tanssisalille treeneihin, joiden jälkeen palaan kasarmille, ja illalla lähden vielä uudestaan treeneihin.
Tiedustelijana palvelevan alikersantin syyskuussa koittava kotiutuminen alkaa pikkuhiljaa häämöttää edessä. Varusmiespalveluksessa Kaksonen toteaa löytäneensä fyysisiä ja henkisiä rajojaan sekä päässeensä haastamaan itseään.
Myös pitkästä tanssitaustasta on ollut yllättävää hyötyä.
– Ainakin olin jo etukäteen tottunut ottamaan ohjeita vastaan. Toki välillä on vähän ihmeellistä, että ohjeet huudetaan kurkku suorana, mutta siihenkin on tottunut, Kaksonen nauraa.