Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Varusmiehiä seisomassa lumisella pihalla.

Puolustusministeriö on päättänyt korottaa varusmiesten päivärahoja, naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien naisten varusrahaa, reserviläispäivärahaa sekä komennusmatkan ruokarahaa.

Päivärahoihin korotuksia ensi vuoden alusta

Otto Rantanen

Päivärahojen, varusrahan sekä ruokarahan korotukset koskevat myös heinäkuun saapumiserän taistelijoita, Pääesikunnasta vahvistetaan.

Puolustusministeriö on päättänyt korottaa varusmiesten päivärahoja, naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien naisten varusrahaa, reserviläispäivärahaa sekä komennusmatkan ruokarahaa.

Naisille välttämättömän henkilökohtaisen varustuksen hankkimiseksi maksettava varusraha nousee 50 sentistä 1,50 euroon vuorokaudessa.

Päivärahoissa korotukset ovat prosentuaalisesti maltillisempia. Aluksi saatava 5,20 euron päiväraha nousee 5,40 euroon. 165 palvelusvuorokauden jälkeen päiväraha on jatkossa 9 euroa 8,70 euron sijaan. Ylin porras, 255 palveluspäivän jälkeen saatava 12,10 euron päiväraha nousee 12,50 euroon.

Kertausharjoituksissa maksettava reserviläispäiväraha on ensi vuodesta alkaen 5,40 euroa, kun se on ennen ollut 5,20 euroa.

Korotukset tulevat voimaan ensi vuoden alusta, 1. päivä tammikuuta. Puolustusministeriön hallitussihteeri Satu Ylikorpi ei osaa sanoa, koskeeko korotus myös niitä varusmiehiä, jotka ovat tällä hetkellä palveluksessa.

– Se riippuu siitä, miten Pääesikunta tätä tulkitsee.

Pääesikunnan koulutusosaston apulaisosastopäällikkö, eversti Vesa Helminen vastaa korotuksen koskevan myös heinäkuun 2022 saapumiserää.

– Tämä vaikuttaa päätöksentekohetkestä lukien palveluksessa oleviin, Helminen vahvistaa sähköpostitse.


Ruokarahat nousevat

Komennusmatkoilla ilman Puolustusvoimien ruokailua jääneet saavat prosentuaalisesti suuren korotuksen ruokarahoihinsa. Ennen yksi lämmin ateria on korvattu 7,50 eurolla. Jos välistä on jäänyt kaksi lämmintä ateriaa, on korvaus ollut yhteensä 13,50 euroa.

Jatkossa komennusmatkan ruokaraha maksetaan alkaneelta vuorokaudelta ja se on heti 13,50 euroa. Sitä ei enää sidota komennusmatkan kestoon, vaan se voidaan maksaa kahdesti vuorokautta kohden. Puolustusministeriön Ylikorpi vahvistaa, että yhteensä vuorokaudelta voi saada jatkossa 27 euroa.

Ulkomaille suuntautuneelta komennusmatkalta ruokarahaa maksetaan vuoden alusta alkaen 30 euroa, kun määrä on ennen ollut 28 euroa.

Ylikorpi kertoo, että esitykset ovat tulleet Puolustusvoimien Pääesikunnalta eri tahtiin. Päivärahojen korotuksia esitettiin jo 15. syyskuuta. Ruokarahoja koskevat esitykset tulivat vasta 29.11.

– Päätettiin odottaa, kun tiedettiin että sieltä on tulossa tämä toinen esitys. Sitten laitettiin ne yhdessä kiireellisellä aikataululla eteenpäin, Ylikorpi avaa prosessia.

Puolustusministeriön tiedotteen mukaan päivärahojen korotusten kustannusvaikutukset ovat vuositasolla 1 461 000,00 euroa, reserviläispäivärahan 37 000 euroa ja ruokarahan vaikutukset 250 000 euroa.

 

Muokattu 19.12. kello 08.52: Lisätty Helmisen kommentti.