Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuvassa kadetteja ampumaradalla.

Päivä kadetin elämässä

Maanpuolustuskorkeakoulussa Santahaminassa koulutetaan upseereja Suomen puolustusta varten. Seurasimme ensimmäisen vuoden kadetin elämää Suomen uniikeimmassa korkeakoulussa.

Ensimmäisen vuosikurssin kadettien aamu alkaa virallisesti aamuvahvuuslaskennalla Santahaminan kampusalueella klo 7:45. Tätä ennen kadetit ovat hoitaneet aamutoimensa ja Santahaminan ulkopuolella yöpyvät ovat palanneet takaisin saarelle.

Rovaniemeläinen Beata Seikkula on yksi Maanpuolustuskorkeakoulussa opiskelevista kadeteista, jonka päivä näin lähtee käyntiin. Pitkästä välimatkasta johtuen Seikkulalla ei ole mahdollisuutta yöpyä kotonaan. Sen sijaan Maanpuolustuskorkeakoulu kustantaa hänelle matkat kotiinsa kahdesti kuukaudessa.

Tapaamme Seikkulan sotilaskodin vieressä olevan luokan edessä. Kadettien päiväohjelma alkaa oppitunnilla klo 8:15. Moni tunnille menevä ottaa mukaansa sotilaskodista kahvia tai leipää, ja väsyneimmät energiajuomia.

Auditorio on täynnä kadetteja, joita kandidaatintutkielman kirjoittamisessa ovat tulleet ohjaamaan johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen opettaja sekä suomen kielen kieliasiantuntija. Muista korkeakouluista poiketen Maanpuolustuskorkeakoulussa kandin kirjoittaminen aloitetaan jo ensimmäisenä vuonna.

Oppitunnin varsinainen luento-osuus kestää reilut 45 minuuttia. Tämän jälkeen kadetit siirtyvät oman majoitusrakennuksensa tupiin tekemään kielenhuollon harjoituksia. Heidän on ensin käytävä harjoitustekstit itsenäisesti läpi, minkä jälkeen niitä pohditaan yhdessä parin ja muun ryhmän kanssa.

Itsenäisen työskentelyn lomassa kadeteilla on aikaa myös rennompaan keskusteluun. Aikaa kuluu kuulumisten vaihtamiseen ja keskustelut sivuavat muitakin aiheita kuin tekstin kielen rakennetta. 

Beata Seikkula toimii opintojensa ohella somekadettina. Kadettien arkea voi seurata lisää Instagramissa @upseeriksi -tililtä. Kuva: Eero Tammivuori

Ryhmätöiden jälkeen on aika palata takaisin auditorioon keskustelemaan ryhmien vastauksista ja siitä, miten ne vertautuvat opettajien malliratkaisuihin. Tämän jälkeen tunti tulee päätökseensä ja on aika siirtyä lounastauolle. 

Kasarmialueella sijaitsee Maanpuolustuskorkeakoulun oma varuskuntaravintola, jossa järjestetään kadettien ruokailu. Koulun puolesta kadeteille tarjotaan aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala.

Lounaan jälkeen klo 12:50 tapaamme kadetit majoitusrakennuksen ulkopuolella. Sisäoppitunnilla päällä olleet puvut ovat vaihtuneet taisteluvarustukseen ja läppärit rynnäkkökivääreihin.

Kadettien majoitusrakennuksen pihalta siirrytään jalan läheiselle ampumaradalle, joka sijaitsee vajaan kilometrin matkan päässä. Paikalle saavuttaessa ilmapiiri on odottava, sillä edellisestä ammunnasta on vierähtänyt tovi teoriapainotteisemman opintovaiheen takia.

Lyhyen tauon päättää kadetti käskien palvelustoverinsa kolmiriviin, jossa he odottavat ammunnan alkamista. Kolme kadettia saapuu paikalle huomioliivit päällä, sillä heiltä on onni suosinut ja he ovat tällä kertaa vastuussa harjoituksen toteuttamisesta.

Huomioliiviin pukeutunut kadetti kävelee muodon eteen, esittelee itsensä ja kertoo toimivansa kahden muun kadetin kanssa tämänpäiväisen ammunnan johtajina. Paikalla on myös kantahenkilökuntaan kuuluva ammunnan valvoja. Vastuu ammunnan toteuttamisesta on kuitenkin kadeteilla, jotka ovat kukin vuorollaan johtovastuussa.

Sivusta seurattuna alkutoimet ja ammunnat näyttävät menevän kuin vettä vain. Muutama lämmittelykierros etenemistä ja sitten ammutaankin jo kovilla. 

Pian mukaan otetaan rakennetun ympäristön elementit. Kadetit kasaavat ohjeiden mukaisesti ampumaradalle vaneriseiniä, tynnyreitä ja laatikoita. 

Ammuntaa suorittavat kadetit liikkuvat kolmen hengen partioissa. Heidän tavoitteenaan on edetä hillitysti nurkat turvaten ja viholliset (ampumataulut) tuhoten. Lisähaastetta harjoituksiin tuo lippaiden vaihto ja lippaisiin tarkoituksella lipastetut häiriöitä aiheuttavat hylsyt.

− HÄIRIÖ, HÄIRIÖ, HÄIRIÖ, huutavat kadetit lähes kuorossa. 

Kaikille kolmelle radalla olevalle kadetille tulee aseisiin häiriö samanaikaisesti.

Perusasiat on syytä osata huolella. Kadettien harjoittelussa tahti on kova, joten aseenkäsittely ei saa jäädä hidastavaksi tekijäksi. Kuva: Eero Tammivuori

Kun ammuntakierroksia on suoritettu tarpeeksi, on aika loppujärjestelyille. Radan purkamisen ja lippaiden tarkistamisen jälkeen kadetit suuntaavat jälleen kohti kampusta. Aseiden palauttamisen jälkeen alkaa vapaa-aika.

Valtaosa kadeteista jää saarelle illaksi. Koulun tarjoaman päivällisen jälkeen kampusalueella riittää tekemistä. Koska kadeilta edellytetään hyvää kuntoa, on varsinkin liikkumismahdollisuuksiin panostettu. Kadeteille on tarjolla niin kuntosalia kuin uimahallia, ja löytyy heille padel-kenttäkin.

Illan päätteeksi Santahaminassa majoittuvat kadetit suuntaavat tupiinsa, joissa heidän punkkansa heitä odottavat. Kadetti Seikkula oli vetänyt pitkän korren tupansa suhteen, sillä hänen tupansa ikkunasta avautuu aito merinäköala. Näissä maisemissa kadetin kelpaa mennä nukkumaan ja valmistautumaan seuraavan päivän koitoksia varten.