Paikallista puolustusta harjoitellaan maanlaajuisesti
Maavoimien operaatiopäällikön, prikaatikenraali Rami Saaren mukaan paikallispuolustusharjoitukset järjestetään, joskin kiinnittäen erityistä huomiota terveysturvallisuuteen.
Ensi viikon loppuun saakka paukkupatruunoiden pauke tulee kattamaan koko maan. Myös erityisesti asutuskeskuksissa tullaan näkemään normaalia enemmän sotilasajoneuvoja, ja tarkkasilmäisimmät saattavat havaita myös lentotoimintaa. Syynä ilmiölle ovat PAPU- eli paikallispuolustusharjoitukset.
Maavoimien operaatiopäällikön, prikaatikenraali Rami Saaren mukaan harjoitusten päätavoite on maanpuolustuksen perustan luominen. Paikallispuolustusharjoituksissa harjoitellaan viranomaisten välistä yhteistoimintaa häiriötilanteissa. Käytännössä se kattaa Saaren mukaan niin sotilaalliset häiriötilanteet kuin tilanteet, joissa Puolustusvoimat antaa virka-apua muille viranomaisille. Käytännön esimerkkejä ovat esimerkiksi viime kevään kaltainen koronavirustilanne tai laaja sähkökatkos talvella.
Harjoituksissa on mukana 11 eri viranomaista ja järjestöä. Puolustusvoimat ja eri viranomaiset muodostavat yhdessä noin 4500 henkilön joukon, joka on jakaantunut eri puolille Suomea. Yhteistoimintaverkostot, joita tulevilla viikoilla harjoitellaan, ovat tosipaikan tullen käyttökelpoisia.
– Oikeassa tilanteessa ei tarvitse luoda uutta, vaan voimme käyttää niitä tapoja, joita on jo aikaisemmin suunniteltu ja harjoiteltu, Saari kiteyttää.
Poikkeuksellisista olosuhteista oma mausteensa toimintaan
Paikallispuolustusharjoitukset eivät itsessään ole uusi ilmiö, mutta tämän vuoden harjoitukset poikkeavat aiemmista muutamassakin suhteessa. Ensinnäkin harjoitukset ovat koordinoidumpia kuin aikaisemmin. Maavoimien esikunta johtaa harjoituksia, ja jossain määrin harjoitellaan samankaltaisia asioita paikasta riippumatta.
Poikkeukselliset olosuhteet eivät ole syy jättää harjoituksia järjestämättä. Saaren mukaan tilannetta arvioidaan jatkuvasti, ja riskipaikkoja tunnistettaessa tehdään pieniä säätöjä. Niitä on tehty viimeksi eilen. Jo viime viikolla tilannekuvan perusteella oli päätetty, että esimerkiksi sellaista toimintaa, jossa reserviläiset ja varusmiehistä koostuva maaliosasto saattaisivat kohdata, ei järjestetä.
– Meidän lakisääteinen tehtävämme on asevelvollisuuden ylläpito niin varusmies- kuin reserviläiskoulutuksen osalta. Harjoitukset järjestetään, ja ne järjestetään mahdollisimman turvallisesti, Saari korostaa.
Saari haluaa ilmaista kiitoksensa osaavalle reservillemme, erityisesti vapaaehtoisesti osallistuville.
– Reserviläisillä on paljon osaamista ja paikallistuntemusta. Paikallisella tasolla pystymme hyödyntämään heidän osaamistaan monesti paremmin kuin omaamme, Saari kehuu.