Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Kuvassa sotilaita harjoittelemassa

Viime vuonna järjestyssä Kontio 22 -harjoituksessa hiottiin ryhmätaitoja.

Paikallispuolustusharjoitukset ovat tärkeä osa isompaa kokonaisuutta

Eemeli Ervasti

Tuttu ja turvallinen -sanonta sopii hyvin myös maanpuolustukseen. Paikallispuolustusharjoitukset perustuvat juuri siihen, että opimme vaikuttamaan kriisitilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla – tutulla alueella turvallisin tavoin.

Kun Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki avasi 22. helmikuuta järjestetyn Maavoimaseminaarin Kuopiossa, oli jokainen penkki varattu ja salissa soi hiiskumaton hiljaisuus. Alustuksen aikana Välimäki nosti esiin maanpuolustustahdon muutosta kuvaavan diagrammin, jonka mukaan vuodesta 2020 vuoteen 2022 maanpuolustustahto on noussut 18 prosenttiyksikköä. Positiivinen kehitys tuo tilaa uusille mahdollisuuksille. 

Puolustusvoimien Pohjois-Savon aluetoimiston alueupseeri, kapteeni Tanja Väyrynen kertoi, että vapaaehtoisten reserviläiskouluttajien hyödyntäminen osallistavissa paikallispuolustusharjoituksissa on tärkeää. Jokainen vapaaehtoinen kouluttaja on suorittanut palveluksensa kunniakkaasti, käynyt läpi aluetoimiston arvion kyvykkyydestä kouluttaa, sekä sitoutunut kouluttajaksi Maanpuolustuskoulutus MPK:hon.

MPK;n kursseilla toimiville vapaaehtoisille reserviläiskouluttajille on alettu jakamaan matkakulukorvauksia vuoden 2022 aikana. 

Puolustusvoimien lisäksi yleistä turvallisuutta palvelee suuri määrä muita viranomaisia. Tämän vuoksi on tärkeää, että paikallispuolustusta ja yhteistyötä viranomaisten välillä päästään harjoittelemaan. 

Marraskuussa 2022 järjestettyyn Pikku-Kontio 22 -kertausharjoitukseen osallistui noin 600 sotilaasta, joista 480 oli reserviläisiä. Paikallispataljoonan lisäksi mukana harjoituksissa olivat myös MPK, alueen kunta, yritykset, poliisi ja pelastuslaitos.

Ukrainan oppeja ja niiden vaikutuksia paikallispuolustukseen

Maavoimien esikunnan majuri Mika Mäenpää nosti esiin tärkeitä huomioita Ukrainasta. Suomessa syvyyden puolustaminen tapahtuu paikallisjoukkojen toimesta. 

– Venäjä eteni ensimmäisten vuorokausien aikana useita kymmeniä kilometrejä uhaten Kiovaa sekä maitse että maahanlaskujoukkojen käytöllä syvyyteen (Hostomel).

– Jokaista tietä ja kylää tulee kyetä valvomaan sekä tarvittaessa aloittamaan taistelu paikallisjoukkojen toimesta. Paikallispuolustus on valmisteltava. 

Koska vastustaja voi hyökätä laajalla alueella ja käyttäen pieniäkin reittejä, on tärkeää, että puolustaja tietää, minkä kaivon takaa polku kulkee.  

– Maavoimat vastaa maanpuolustuksesta – Paikallisjoukot kattavat koko maan, Mäenpää painottaa.

Ukrainasta on myös huomattu kuinka tärkeää on, että kriisin jatkuessa pystytään kouluttamaan vanhaa ja uutta miehistöä. 

Välimäki mainitsi puheenvuorossaan Suomenlinnan Kuninkaanportin marmoritaulusta, johon on hakattu Suomen kansalle tarkoitettu teksti: 

– Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun.

Täydennetty 23.2. klo 15.30 Maanpuolustuskoulutus MPK:n roolilla.