Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvituskuvaa paikallispuolustusharjoituksesta vuonna 2017.

Arctic Lock -harjoitus korvataan kansallisella pääsotaharjoituksella

Juho Lukkari

Touko-kesäkuussa 2021 järjestettäväksi kaavailtu kansainvälinen Arctic Lock -sotaharjoitus perutaan koronaviruspandemian vuoksi. Kansainvälisen harjoituksen sijaan Puolustusvoimat järjestää ensi vuonna noin 15 000 osallistujan kansallisen pääsotaharjoituksen.

Puolustusvoimien vuoden 2021 pääsotaharjoitus Arctic Lock on päätetty perua. Sen oli määrä olla Puolustusvoimien vuoden 2021 suurin harjoitus, johon oli suunniteltu liittyvän mittavaa kansainvälistä yhteistyötä.

Arctic Lockiin kutsutut Suomen 13 keskeistä maanpuolustuksellista kumppanimaata ovat edelleen olleet sitoutuneita osallistumaan harjoitukseen, mutta koronaviruspandemiasta johtuen kansainvälistä valmistelu- ja suunnittelutyötä on ollut mahdotonta toteuttaa harjoituksen vaatimissa määrin. 

Näin ollen hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta on linjannut, että Arctic Lock perutaan ja korvataan kansallisella pääsotaharjoituksella.

– Tämä on tietenkin hyvin harmillista, sillä monikansallisesta harjoituksesta kumppanimaiden kanssa olisi varmasti ollut Suomelle suurta hyötyä. Tässä ollaan koronatilanteen kanssa nyt kuitenkin tietyllä tapaa tekemättömässä paikassa, apulaisosastopäällikkö Janne Kuusela puolustusministeriöstä harmittelee.

Puolustusvoimat järjestää Arctic Lock -harjoituksen tilalle vuoden 2021 aikana kansallisen harjoituksen, joka toteutetaan noin 15 000 osallistujan voimin Arctic Lockiin kaavaillun 20 000 sijaan. 

– On tietenkin Puolustusvoimien harkittavissa, miten harjoitus voidaan konkreettisesti korvata. Varusmieskoulutus pyörii kuitenkin edelleen erityisjärjestelyistä huolimatta, joten ymmärtääkseni vastaavanlaisen harjoituksen järjestäminen kansallisesti varusmies- ja reserviläisvoimin on täysin mahdollista, Kuusela toteaa.

Puolustushallinto selvittää mahdollisuutta järjestää vastaavan kokoluokan kansainvälinen sotaharjoitus myöhemmin tämän vuosikymmenen aikana.