Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Atlantti-Seuran puheenjohtaja Jyrki Katainen sekä pääministeri Petteri Orpo yleisön tentattavana.

Atlantti-Seuran puheenjohtaja Jyrki Katainen esitti myös kysymyksiä juhlapuhujalle, pääministeri Petteri Orpolle.

Pääministeri Orpo korjaa aiempia arvioitaan ylöspäin - "Puolustusmenot pidettävä vähintään kahdessa prosentissa BKT:sta”

Joni Määttä

Naton jäsenmaiden täytyy käyttää puolustusmenoihin vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta pääministeri Orpo on valmis satsaamaan enemmänkin.

Pääministeri Petteri Orpo lupasi hallituksen pitävän puolustusmenot vähintään kahdessa prosentissa bruttokansantuotteesta myös hävittäjähankinnan rahoittamisen jälkeen.

Pääministerin linjaus oli uusi, sillä hallitus ei ole ottanut selkeää kantaa puolustusmenojen tasoon, kun meneillään olevat suurhankkeet tulevat päätökseen. Hallitusohjelmassa luvataan, että kahden prosentin taso ylläpidetään hallituskauden ajan, eli vuoteen 2027 saakka.

Maaliskuun alussa Kesärannassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Petteri Orpo kommentoi medialle, että puolustusmenoiksi riittäisi kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

– ­Mielestäni kaksi prosenttia riittää meille, sillä me olemme valmistautuneet hyvin jo aiemmin, hän vakuutti.

Eilen tiistaina pääministeri näytti vakuuttuneen puolustusmenojen lisäämisen tarpeesta Suomen Atlantti-Seuran kevätkokouksessa, kun hän kertoi sopivaksi määräksi vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Hän piti kokouksessa juhlapuheenvuoron.

– Valmisteilla olevassa puolustuspoliittisessa selonteossa otetaan kantaa rahoituksen jatkoon, mutta on selvää, että meidän on pidettävä yllä vähintään kahden prosentin tasoa myös jatkossa, Orpo kertoi.

Liikkeelle myös yksityistä rahaa

Orpo on toistuvasti valitellut Euroopan investointipankki EIB:n kyvyttömyyttä rahoittaa puolustusteollisuuden nostamista tarvittavalle tasolle, kun se ei vastuullisuusmääräysten vuoksi voi rahoittaa aseteollisuuteen tehtäviä investointeja. Näin ollen puolustusteollisuutta on jouduttu vahvistamaan pitkälti vain veronmaksajilta kerätyillä rahoilla.

Suomi on pyrkinyt vaikuttamaan rahoituskriteerien muuttamiseen.

– Investointipankki on nimenomaan väline, jolla saadaan liikkeelle myös yksityistä rahoitusta. Ei sen enempää Suomessa tai muuallakaan ongelmat ratkea kaatamalla julkista rahaa. Siinä ei ole järkeä eikä sitä riitä, Orpo totesi.

– Tämä esityksemme meni läpi, ja se on nyt valmistelussa, hän iloitsi.

Orpo avaa panssariautotehtaan

Petteri Orpo matkustaa perjantaina Latviaan, jossa hän avaa yhdessä Latvian pääministeri Evika Silinan kanssa uuden Patrian ajoneuvotehtaan, jossa suunnitellaan ja valmistetaan Patrian 6x6 -panssariajoneuvoja.

Samaa ajoneuvoa valmistetaan myös Suomessa ja valmistusmäärät tulevat todennäköisesti lisääntymään, sillä Ruotsi tilasi vastikään Patrialta kyseisiä ajoneuvoja yli puolella miljardilla eurolla. Lisäksi Saksa harkitsee tuhannen ajoneuvon tilaamista.

– Todella paljon on tultu eteenpäin niistä ajoista, kun itse sain panssarijääkärikoulutuksen Parolassa venäläisellä kalustolla, hän hymähti.


Suomen Atlantti-Seura täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja sen katto-organisaatio Atlantic Treaty Association 70 vuotta. Suomen Atlantti-Seuran puheenjohtajana toimii Jyrki Katainen, ja Atlantic Treaty Associationin varapresidenttinä toimii nyt ensimmäistä kertaa suomalainen, Atlanttti-Seuran pääsihteeri Terhi Suominen.