Jussi Pohjavirta

– Yleensä meitä on viime aikoina ollut noin 12 - 15 pelaajaa, mutta tähän tilaisuuteen olemme saaneet mukaan paljon sellaisia, jotka eivät enää viime vuosina ole olleet niin aktiivisesti mukana. Vanhoja kavereita on aina mukavaa nähdä, ja jos siihen voi vielä yhdistää liikunnan, niin ilta on varmasti mieluisa kaikille, kenraalimajuri Jari Kallio pohdiskeli ennen juhlaottelua.

Päämajan Pallo liikuttaa Pääesikunnan upseereita

Henrik Ruska

Salibandyjoukkue Päämajan Pallo on harjoitellut aktiivisesti jo 30 vuoden ajan Santahaminassa. Joukkueen pitkää taivalta juhlistettiin perjantaina 10.5. pelatussa juhlaottelussa.

Santahaminan liikuntahallissa on sunnuntaisin hiki pinnassa, kun Päämajan Pallon jokaviikkoiset salibandyharjoitukset keräävät joukon liikunnallisia upseereita pelaamaan yhdessä. Perinne on jatkunut jo 30 vuotta, eikä loppua ole näkyvissä. Yksi nimekkäimpiä pelaajia on Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori kenraalimajuri Jari Kallio, joka on ollut mukana alusta asti.

– Olen ollut mukana toiminnassa aivan alkuvaiheesta alkaen. Pelitoiminta lähti liikkeelle noin 30 vuotta sitten, kun silloisen Kadettikoulun opettajina ryhdyimme työviikon päätteeksi pelaamaan pari tuntia salibandya, hän muistelee.

Matkan varrella naamat ympärillä ovat vaihtuneet, mutta pelit on aina saatu aikaiseksi.

– Meitä perustajajäseniä pelaa edelleen noin puolisen tusinaa. Palveluksessa meitä ei taida olla enää kuin kaksi - puolustusvoimien koulutuspäällikkö prikaatikenraali Jukka Sonninen ja minä. Mutta muutama alkutaipaleen pelaaja käy edelleen pelaamassa, vaikka he ovat olleet reservissä jo useampia vuosia.

Kenraalimajuri Kallio kehuu porukan hyvää yhteishenkeä, jonka salaisuus on ryhmän pitkässä yhteisessä historiassa.

– Me tunnemme kaikki toisemme erittäin hyvin vuosien takaa. Olemme lähes kaikki puolustusvoiminen joko nykyistä tai entistä henkilökuntaa, joten on selvää, että näin hyvää yhteishenkeä on vaikea löytää muualta. Kavereita ollaan niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.

Vaikka ryhmää yhdistää sama työnantaja, ei kentällä ehdi murehtia työasioita.

– Pelien aikana kyllä keskitytään pelaamiseen - ainakin pääosin. Ennen ja jälkeen harjoituksien toki vaihdetaan kuulumisia niin työ- kuin muistakin asioista. Sosiaalinen verkko on varmasti ollut merkittävä tekijä, että toimintamme on jatkunut näin pitkään.

Kallio vakuuttaa, että joukkue osaa myös pelata. Todisteena siitä on menestystä ulkomailta asti.

– Kyllä me pelata osaamme. Kun muutaman kymmenen vuotta kukin on lajia harrastanut, niin kyllä sinä aikana taidotkin karttuvat. Me olemme takavuosina osallistuneet useisiin Sotilasurheiluliiton mestaruusturnauksiin Helsingin varuskunnan Urheilijoiden nimellä ja on niistä kisoista menestystäkin tullut. Olemme käyneet myös Ruotsissa pelaamassa muutamia pelejä paikallisia joukko-osastoja vastaan. Ne pelit on aina selkeästi voitettu, Kallio naurahtaa.

Kenraalimajuri haluaa välittää lämpimät terveiset kaikille Päämajan Pallossa pelanneille.

– Haluan kiittää kaikkia teitä, jotka olette olleet mukana Päämajan Pallon salibandyporukassa eri vaiheissa. Samoin haluan kiittää Maanpuolustuskorkeakoulua, joka on mahdollistanut sen, että meillä on ollut paikka, jossa pelata.