Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuvassa Ruotuväen päätoimittaja Mikko Ilkko

Pääkirjoitus: Raskaat pilvet

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan, että “Pidetään kuitenkin mielessä, että raskaimmatkin pilvet väistyvät”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan, että “Pidetään kuitenkin mielessä, että raskaimmatkin pilvet väistyvät”.

Niinistö etsi puheessaan merkkejä paremmasta kehityksestä kovin synkän vuoden jälkeen. Hän nosti esille Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteen lähentymisen. Kiinan ja Taiwanin suhde onkin yksi raskas pilvi maailman turvallisuuden kannalta. Orastavaa positiivista kehitystä Niinistö näki myös joulukuussa Dubaissa pidetyssä ilmastokokouksessa, jossa maailman johtajat tunnustivat ensimmäistä kertaa tarpeen siirtyä pois fossiilisista polttoaineista. Hän huomautti kuitenkin, että vasta teot kertovat näiden tapaamisten merkityksen.

Gazan ja Ukrainan sodissa ei näy juuri valoa pilvien välistä. Niinistö sanoi, että sota ei tapahdu tyhjiössä ja kaaos yhtäällä lietsoo sitä usein toisaalla.

Hän totesi kuluneen vuoden tuoneen silmiemme eteen jatkuvaa sotakuvastoa. Hänen mukaansa tarvitaan lujuutta mutta myös malttia ja rauhallista analyysia, “katseen suuntaamista välillä kauemmas”.

Niinistö ei käsitellyt puheessaan Puolustusvoimien onnettomuuksia. Mutta häntä mukaillen voi todeta, että Puolustusvoimien päällä on nyt raskas pilvi. Vain reilu kaksi kuukautta sitten varusmies menehtyi liikenneonnettomuudessa ja tämän kuun alussa pintapelastaja kuoli harjoituksessa saatuihin vammoihin.

Syksyn aikana on tapahtunut myös muita valitettavia onnettomuuksia. Ne ovat olleet kaikki keskenään hyvin erilaisia. Onnettomuudet tutkitaan erikseen mutta niitä tarkastellaan myös kokonaisuutena.

Puolustusvoimien piirissä sattuvien tapaturmien vertaaminen siviilissä sattuviin on vaikeaa. Tilastojen valossa nuori mies on paremmassa turvassa armeijassa kuin siviilissä. Mutta tämä ei ole selitys. Onnettomuuksia tapahtuu kaikissa isoissa organisaatioissa mutta etenkin kansalaisvelvollisuutta suorittavan varusmiehen menehtyminen palveluksessa nousee esille julkisuudessa – ja syystäkin. Puolustusvoimissa jokainen onnettomuus, puhumattakaan kuolemaan johtaneista tapauksista, on liikaa.

Palvelusturvallisuus pyritään varmistamaan ennen kaikkea koulutuksella, mutta myös varomääräyksin, valvonnalla ja tarkastuksilla. Toissa vuonna otettiin käyttöön riskienhallintajärjestelmä ja palvelusturvallisuuden kiinnitetään koko ajan erityistä huomiota ja toimia sen parantamiseksi entisestään tehdään jatkuvasti.

Presidentti Niinistön mukaan rauhasta pitää aina puhua. Samoin voisi todeta palvelusturvallisuudesta. Jouluun ja uuden vuoden alkuun liittyy toivo. Tänä vuonna se tuntuu entistäkin aiheellisemmalta. Toivoa ja uskoa tulevaan tuo ainakin suomalaisen puolustuksen vahva nykytila ja viime vuonna tapahtunut liittoutuminen.