Aatu Heikkonen

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kivinen oli tyytyväinen näkemäänsä tutustuessaan Sörnäisten väistötiloihin.

Pääesikunta muutosten alla, johto tyytyväinen etenemiseen

Elias Hirvikoski & Joona Aaltonen

Pääesikunnan Kaartin korttelissa on käynnissä mittavat tilajärjestelyt. Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kivinen suhtautuu muutoksiin kuitenkin luottavaisin mielin.

Puolustusvoimien Pääesikunnan korttelissa, niin kutsutussa Kaartin korttelissa, on luvassa myllerrystä tulevina vuosina. Fabianinkadun puolelta korttelista puretaan Pääesikunnan C- ja D-rakennukset, ja muita rakennuksia peruskorjataan.

Muun muassa Pääesikunnan viestintäosaston käytössä ollut C-talo on jo lähes tyhjennetty. Puolustusvoimat on irtisanonut rakennuksen vuokrasopimuksen, ja vuokranmaksu lakkaa tämän vuoden lopussa. Tämän jälkeen kiinteistön omistaja, Senaatti-kiinteistöt, tekee oman hankesuunnitelmansa mukaiset purku- ja rakennustoimenpiteet.

Jo ennen yhdenkään rakennuksen varsinaista purkamista tulee Pääesikunnassa näkymään muutoksia. Kirjaamotoiminnot ja terveysasema siirtyvät korttelin sisällä eri tiloihin ja sisäpihalle rakennetaan väliaikainen valvomorakennus.

– Kun meidän valvomo ja muutama muu toiminto siirtyvät sisäpihan elementtiratkaisuun, niin se on näkyvä asia Pääesikunnassa vierailevalle. Elementtiratkaisuun tulee kulkureitti ja siinä sitten ovat meidän vieraiden vastaanotto- ja kulunvalvontapisteet. Henkilöliikenne tulee menemään sitä kautta, Pääesikunnan kanslian päällikkö, kommodori Janne Muurinen valaisee.

Pääesikunnan uusi valvomorakennus koottiin valmiselementeistä Kaartin korttelin sisäpihalle. Kuva: Otto Puhakka

Muutto Pääesikunnasta uusiin, Sörnäisissä Lintulahdenkujalla sijaitseviin väistötiloihin tapahtui viikolla 43. Viestintäosaston tiedotus-, Ruotuväki- ja suunnittelusektoreiden lisäksi väistötiloihin siirtyi muutamia muita yksittäisiä yksiköitä Pääesikunnasta. Kantahenkilökunnan lisäksi osastoon lukeutuu varusmiehiä.

– Muuton taustalla on se, että Fabianinkadulta rakennukset C ja D puretaan. Suojelupoliisilla on hanke, jossa näiden rakennusten tilalle rakennetaan heille uusi toimitila. Kaartin korttelissa tullaan tekemään muutamalle muullekin rakennukselle peruskorjauksia.

Korttelin E- ja S-rakennuksiin tehdään peruskorjaus, eli niiden käyttötarkoitusta myös hieman täsmennetään, jolloin puhutaan koko korttelin rakennus- ja peruskorjaushankkeesta, Muurinen luettelee.

Väistötilat Helsingin Sörnäisten Litulahdenkujalla ovat Senaatti-kiinteistöjen omistamassa uudehkossa toimistorakennussa. Puolustusvoimien lisäksi rakennuksessa on muiden julkishallinnollisten toimijoiden tiloja.

Kaiken kaikkiaan tilajärjestelyt Kaartin korttelissa tulevat jatkumaan 2020-luvulle asti.

– Kun kyseessä on C- ja D-talon purkaminen, kokonaan uuden rakennuksen rakentaminen ja muutaman muun rakennuksen peruskorjaaminen, niin aikataulu on porrastettu niin, että kaikki on todennäköisesti valmiina 2020-luvun alkupuolella, selventää Muurinen aikataulua.

Aivan tarkkaa aikataulua remonttien ja peruskorjausten loppuun saattamiselle ei voida vielä sanoa. Väistötiloihin siirtyvät yksiköt pääsevät muuttamaan takaisin kortteliin, kun peruskorjaushankkeet ja Suojelupoliisin uudisrakennushanke ovat valmiina.

Pääesikunnassa nähdään tärkeänä rakennusvaiheiden ja muuttojen huolellinen suunnittelu. Uudet tilajärjestelyt ja toimiminen rakennustyömaan vieressä tulevat olemaan haaste, mutta työnteko kaikissa vaiheissa pyritään turvaamaan.

– Ei ole ensimmäinen kerta, kun pääesikunta toimii osin hajautetusti. Tietyllä tavalla siinä on vahvuuksiakin, kun kaikki eivät ole samassa osoitteessa, kuvailee pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kivinen.

– Tekniset välineet ovat myös nykyään sellaisia, että pääosa asioista kyetään hoitamaan verkon välityksellä. Pääesikunnan kokonaisuuden kannalta tässä ei ole mitään erityisen poikkeuksellista, vaan näin on osattu toimia aiemminkin, Sörnäisten väistötiloihin tyytyväinen Kivinen toteaa luottavaisena.