Osiot
Valikko

Ruotuväki

Lena Parkvall

Kenraaliluutnantti Eero Pyötsiälle Pääesikunta on tuttu paikka.

Pääesikunnan uusi päällikkö löytyi talon sisältä

Niko Nordström

Pääesikunnan päälliköksi on nimitetty Eero Pyötsiä, joka aloittaa tehtävässä edeltäjänsä siirtyessä puolustusvoimain komentajaksi. Pyötsiällä on pitkä tausta erinäisissä tehtävissä Pääesikunnassa.

Tasavallan presidentti on valtioneuvoston esityksestä nimittänyt Pääesikunnan uudeksi päälliköksi kenraaliluutnantti Eero Tapio Pyötsiän, joka aloittaa tehtävässään 1. elokuuta 2019.

Pääesikunnan nykyinen päällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kivinen siirtyy puolustusvoimain komentajan virkaan.

Vuonna 1961 Kouvolassa syntynyttä Pyötsiä pidettiin aikaisemmin keväällä yhtenä kandidaattina myös puolustusvoimain komentajaksi. Kadettikoulusta Pyötsiä valmistui 1984, jonka jälkeen hän toimi opetusupseerina Karjalan prikaatissa ja Reserviupseerikoulussa. Myöhemmin hän on toiminut opettajana Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Hän on työskennellyt lisäksi puolustusvoimain komentajan adjutanttina, Kaartin Pataljoonan sekä Porin Prikaatin komentajana ja puolustusministeriössä yksikön johtajana. Hänet ylennettiin kenraaliluutnantiksi vuonna 2017. Ennen tehtävään nimeämistä hän on toiminut viimeiset kolme vuotta puolustusvoimien operaatiopäällikkönä.

– Pyötsiän vahvuutena on, että hän osaa katsoa puolustusvoimia laajempana osana yhteiskuntaa, eikä vain sotilaallisen maanpuolustuksen näkökulmasta, puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kuvailee.

Pääesikunnasta Pyötsiällä on vuosien työkokemus. Hän on toiminut osastoesiupseerina, suunnittelusektorin johtajana sekä suunnittelupäällikkönä, joten Pääesikunnan toiminta on hänelle ennestään tuttua.

 – Monen Pääesikunnassa palvelemani vuoden jälkeen tiedän, että toimintamme on nyt ajanmukaista ja kykenee tarvittaessa nopeastikin vastaamaan uusiin haasteisiin, arvioi tuleva Pääesikunnan päällikkö tiedotteessa.

– Pääesikunnan työskentelyä ja toimintatapoja on kehitetty edeltäjieni aikana vastaamaan muuttuneita vaatimuksia niin yhteiskunnan kuin turvallisuusympäristön suunnalta, Pyötsiä toteaa.

Pääesikunnan päällikkönä toimenkuvaan kuuluu pääesikunnan työn johtaminen, komentajan apuvälineenä puolustusvoimien johdossa. Pääesikunnan päällikkö on puolustusvoimien kakkosmies, josta on usein ponnistettu ykkösmieheksi.

Uudessa virassaan hänen on määrä toimia 22.6.2022 asti.

Eversti Mika Kalliomaa (vas.) ja prikaatikenraali Pasi Välimäki (oik.)

Tulevaisuudessa Pääesikunnan käytävillä nähdään uusia kasvoja sillä Pyötsiän seuraajaksi operaatiopäällikön virkaan nimitettiin prikaatikenraali Pasi Välimäki, joka siirtyy tehtävään Karjalan prikaatin komentajan pestistä.

Kenraalin virkaan nimitettiin eversti Mika Kalliomaa, joka toimii Porin prikaatin komentajana.