Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Kuvassa Satakunnan lennoston alokkaita sotilasvalatilaisuudessa

Tänä vuonna varusmiespalvelus alkoi poikkeuksellisesti vasta viikolla kaksi, jonka takia joissakin joukko-osastoissa upseerikokelaat pääsevät ensimmäistä kertaa osallistumaan alokkaiden sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksiin.

Oopperatähti Karita Mattila esilukijana Rannikkoprikaatin sotilasvalassa ja sotilasvakuutuksessa - 1000 alokasta vannoo sotilasvalan Senaatintorilla

Oskar Äyräpää

Tällä viikolla yli sata vuotta vanha Suomen sotilasvala raikuu ympäri Suomea. Sen rinnalla kuuluu myös satojen antama sotilasvakuutus.

Suurin osa alokaskauden kruunaavia sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksia järjestetään tänä viikon loppupuolella. Sotilasvalan tai sotilasvakuutuksen annettuaan kuuden viikon alokaskauden suorittaneet varusmiehet ylennetään alokkaista koulutushaaransa mukaisiin miehistön arvoihin.  

Tänä talvena Upinniemessä Rannikkoprikaatin sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen esilukee maailmankuulu oopperatähti Karita Mattila. Musiikkiesitystä Mattilalta ei kuitenkaan kuulla.

Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Marko Laaksonen pitää Mattilan osallistumista luonnollisena.

– Karita Mattila on tunnettu erittäin maanpuolustusmyönteisenä taiteilijana ja hän on muun muassa kännyt Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin vuonna 2022, Laaksonen kertoo.

Laaksosen mukaan Rannikkoprikaatin sotilasvaloissa ja sotilasvakuutuksissa on aikaisemminkin toiminut taiteilijoita esilukijoina. 

Muun muassa Rannikkoprikaatissa varusmiespalveluksensa suorittaneet artistit Robin Packalen ja Isac Elliot Lundén ovat esilukeneet sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen joukko-osastossa 2020-luvulla.

Sotilasvala, sotilasvakuutus ja ohimarssi Helsingin keskustassa

Tänä vuonna poikkeuksellisesti Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatin alaisen Helsingin ilmatorjuntarykmentin alokkaat pääsevät viettämään juhlallisuuksia Helsingin keskustassa. Sotilasvala vannotaan Senaatintorilla ja sotilasvakuutus annetaan Päävartion edessä.

Sotilasvalansa vannoo Helsingissä noin 1000 alokasta. Toiveena on, että kaupungin keskustassa pidetty sotilasvala mahdollistaisi tavallista useamman läheisen ja ystävän seurata ikimuistoista päivää. 

Tilaisuudessa esilukijana toimii kokoomuksen kansanedustaja, kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri.

Kaartin jääkärirykmentin ja Helsingin ilmatorjuntarykmentin yhteisen sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuden takana on halu juhlistaa vuonna 1944 saavutettua torjuntavoittoa Helsingin suurpommituksessa. 80 vuotta sitten Helsingin ilmatorjuntarykmentti onnistui pääsääntöisesti suojaamaan Helsinkiä neuvostoliittolaisilta pommikoneilta.

Joissakin joukko-osastoissa on jo annettu sotilasvala ja sotilasvakuutus. Muun muassa Kainuun prikaatissa tilaisuudet olivat viime viikolla. Käytäntö ei ole poikkeuksellinen.