Ville Kariola

Maakuntakomppania kävi antamassa evakuointikäskyt sellaisiin osoitteisiin, joista oltiin ilmoittauduttu vapaaehtoiseen evakuointiin.

Onnistunut kyläevakuointi on yhteishengen ja toimivan viranomaispelin summa

Joni Määttä

Paikallispuolustusharjoitukset ovat parhaillaan käynnissä koko Suomessa. Kaartin jääkärirykmentin alueella Kehä 18 -harjoitukseen kuuluu myös Degerbyn kylän asukkaiden evakuointi. Erikoista on, että kyläläiset ovat toivoneet harjoitusta itse.

Terävät koputukset kotien etuovissa rikkovat alkuillan hiljaisuuden Degerbyn kylässä syyskuun 11. päivänä. Ovia hakkaavat maakuntakomppanian reserviläiset, jotka ovat mukana Inkoossa sijaitsevan Degerbyn kylän evakuointiharjoituksessa. Degerbyssä on päätetty pitää kokonaisen kylän evakuointiharjoitus osana valtakunnallisia paikallispuolustusharjoituksia. Evakuoinnilla kuvitteellisesti suojaudutaan leviävältä maastopalolta.

Harjoitukset järjestetään 10.–14. syyskuuta eri puolilla Suomea, kaiken kaikkiaan kahdeksan maakunnan sisällä aivan pohjoisimpaan Lappiin saakka.

Myös Degerbyssä tarkoituksena on kehittää eri viranomaisten, kuten puolustusvoimien, pelastuslaitosten ja poliisin yhteispeliä tositilanteessa. Harvinaislaatuisen edellä mainitun kylän evakuoinnista tekee se, että kyläläiset ovat itse ehdottaneet harjoituksen järjestämistä.

– Vastaavanlaisia fyysisiä evakuointeja ei olla tehty vuosikymmeniin, valottaa majuri Saima Ratasvuori harjoitukseen osallistuvasta Kaartin jääkärirykmentistä.

Ratasvuori myös arvelee noin vuosi sitten tapahtuneen kemikaalirekkaonnettomuuden kantatie 51:llä saaneen ajatuksen liikkeelle evakuoinnin harjoittelemisesta.

Käskynjaossa reserviläiset ottivat ohjeistukset vastaan keskittynein tunnelmin sateisessa Degerbyssä.

Degerbyn kyläyhdistyksen puheenjohtaja Caj Degerholm allekirjoittaa huolen vilkkaan liikenteen tuomista vaaroista.

– 51-tiellä on kova liikenne ja lähistöllä on myös pienoislentokenttä, Degerholm kertoo.

Majuri Saima Ratasvuori korostaa, että kyseessä on viranomaisten välinen yhteistoimintaharjoitus. Degerbyn harjoituksen kapellimestarina toimii pelastuslaitos, Inkoon kunta ja poliisi.

– Puolustusvoimat ovat paikalla antamassa virka-apua pelastuslaitokselle ja poliisille. Olemme myös koordinoineet tapahtumaa, mutta evakuointia johtaa pelastuslaitos, Ratasvuori painottaa.

Harjoitukseen osallistuminen on ollut vapaaehtoista. Kunta on tiedottanut asukkaita postitse ja pyytänyt ilmoittamaan osallistumishalukkuutensa. Näin ollaan vältytty häiritsemästä asukkaita, jotka eivät esimerkiksi sairaanaolon vuoksi voi osallistua harjoitukseen. Lopulta harjoituksissa nähtiin noin 50 osallistujaa, jotka siirtyivät bussikyydein 20 kilometrin päässä sijaitsevalle evakuointipisteelle, lämpimän ruoan ääreen.

Degerholm on mielenkiintoinen paikka evakuointiharjoitukselle, sillä kyseinen paikka on evakuoitu aikaisemminkin - tosin ei harjoitusmielessä. Suurin osa Degerbystä vuokrattiin osana rauhanehtoja Porkkalan alueen mukana Neuvostoliitolle syyskuussa vuonna 1944. Koko kylä tuli tyhjentää kymmenessä päivässä. Tämän kuun lopussa tulee evakuoinnista kuluneeksi 74 vuotta.

Viitisenkymmentä degerbyläistä evakuoitiin Västankvarnin kouluun, jossa heille tarjottiin lämmintä ruokaa. Kyläläiset pysyivät koululla iltakymmeneen.