Onneton sotilas on verraton sotilas

Kun varusmies seisoo ryhdikkäästi harmaan varuskunnan pihalla aikaisesta aamusta ja sateesta välittämättä, onnen tavoittelu ei ole elämän ainoa päämäärä.

Intti vie monet varusmiehet vähintäänkin henkisesti äärirajoille, mutta jälkikäteen menneitä hetkiä muistellaan usein lämmöllä. Ilmiö on tuttu myös siviilimaailman eri haasteista. Kun epämiellyttävimmät kokemukset ovat takana päin, voi nojautua siihen, että samanlaista ei tarvitse kokea enää uudelleen.

Onhan se absurdia tuntea onnellisuutta aikaisemmin koetun kärsimyksen johdosta.

Filosofi Sami Pihlström pohti Helsingin Sanomien artikkelissa (16.8.) yltiöpositiivisuuden vaikutuksia. Ihmiset etsivät Pihlströmin mielestä helppoja vastauksia monimutkaisiin ongelmiin, jolloin haasteet lakaistaan maton alle.

Muutoskonsultit ja elämäntapavalmentajat saavat Pihlströmiltä kovaa kyytiä hänen uudessa kirjassaan Ota elämä vakavasti – Negatiivisen ajattelun opas. Onnellisuutta kun ei voi saavuttaa self help -oppaiden yksinkertaisilla viisauksilla.

Oman onnellisuuden tavoittelu on Pihlströmin mielestä pahasti ristiriidassa muiden eettisten velvoitteiden kanssa. Tämä pätee hyvin varusmiespalveluksen suurimpiin kompastuskiviin. Jos varusmies haluaa toimia annettujen ohjeiden mukaisesti, se aiheuttaa väistämättä uhrauksia ja epämiellyttäviä kokemuksia. Sillä hetkellä onnellisuus tuntuu olevan kaukana arkisesta puurtamisesta palveluksessa.

Toisaalta ohjeistukset ja käskyt eivät välttämättä ole aina tarpeellisia. Yhteiskunta on kehittynyt suurin harppauksin muuttamalla nykymuotoisia velvoitteita. Silloin oman onnellisuuden tavoittelu on voinut johtaa parempaan lopputulokseen kuin alistuminen nykyiseen normistoon.

Pihlströmin mielestä itsekäs onnellisuuden tavoittelu tekee sokeaksi omien valintojen kriittiselle tarkastelulle – onnellisuus elämän päämääränä ei siis johda hänen mielestään hyvään tulokseen. Joskus muiden ihmisten hyvinvoinnin kannalta onkin tärkeä tehdä itselleen epämukavia asioita.

Kun tupa siivotaan perusteellisesti, pölyallergiasta kärsivän palvelustoverin elämänlaatu paranee huomattavasti. Kantava ajatus käskyjen takana onkin välttämätöntä selittää jokaiselle varusmiehelle. Silloin sotilaiden ymmärrys ohjeisiin johtaneista syistä kasvaa.

Itsekäs yksilön oman onnen tavoittelu vaihtuu uhrautumiseen muiden puolesta. Se jos mikä tuottaa onnellisuutta kasarmien uumenissa.