Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuvassa kaartinjääkäri Onni Isohella.

Onko makkaraperunoissa eroja?

Makkaraperunat on sotilaskotien klassinen lohturuoka. Onko annoksissa eroja?

Vekaranjärvi

Vekaranjärvellä ensimmäisenä tulee vastaan digitaalinen tilausnäyttö. Käyttöliittymä on riisuttu, kuin olisi itse kassan takana, mutta se on peitetty sotilaskodin tutulla vihreällä. Mikään ei kuitenkaan ole epäselvää ja ruokaa on helppo tilata. Hintaa annoksella on 4,90 euroa. Kassalta otetaan mukaan ravintoloista tuttu hakukiekko, joka piippaa ruuan valmistuttua. Annos tuli takeaway-astiassa, eli sen voi halutessaan ottaa mukaan.

Ruoat saatua siirrytään lisukepöydälle, josta saa oman maun mukaan majoneesia, sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia ja sipulia. Annos on suuri, suolaa oli sopivasti ja makkaraa sekä ranskalaisia oli tasapainoinen määrä. Makkaranpalat olivat suuria ja pinnalta rapeita, sisältä pehmeitä. Samoin perunat. Maku oli hyvä ja helposti itse tuunattavissa.

Santahamina

Santahaminassa ruoat tilataan suoraan kassalta, ja mukaan saa laminoidun paperilapun, jossa lukee oma tilausnumero. Makkaraperunat maksavat 6,70 euroa ja pieni, noin desin pakattu dippi maksoi euron. Myös kurkkusalaattia saa saman verran kolmellakymmenellä sentillä. Santiksen sotkun lisukepöydältä löytyy sinappia ja ketsuppia. Ateria tuli muovisella tiskattavalla lautasella, ja mukaan ottaminen maksaa ekstraa. 

Annos on suuri. Makkarat ovat pieniä ja lihaisia, mutta makkaraa on perunoihin suhteessa vähemmän kuin muualla. Ranskalaiset ovat myös rapeita ja verrattain ohuita. Annoksessa oli huomattavan paljon suolaa, jonka maku piti peittää lisukkeilla.

Kainuun Prikaati

Vastassa on digitaalinen tilausnäyttö. Käyttöliittymä on hieman Vekaranjärven vastaavaa graafisempi. Haku tapahtuu kuitista löytyvän numeron avulla. Näyttö kertoo, mitkä annokset ovat tulossa, ja mitkä valmiina. Majoneesi maksaa euron, mutta se lisätään suoraan annokseen. Määrä on kuitenkin lähes sama kuin Santahaminassa. 4,90 euron hintaan kuuluvassa lisukepöydässä on ketsuppi, sinappi, kurkkusalaatti ja sipuli. Ateria tuli astiassa, jonka voi halutessaan ottaa mukaan.

Annos oli suuri, suolaa ei ollut liikaa ja makkaraa ja ranskanperunaa oli tasapainoinen määrä. Makkaranpalat olivat suuria, pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä. Perunoilla sama. Tässä annoksessa oli paljon rasvaa, jonka maistoi selkeästi. Maku oli hyvä ja perustasolla tuunattavissa.

Yhteenveto

Sotilaskodin tarjonta ja ruoan laatu vaikuttaa olevan parempi varuskunnan koon kasvaessa. Ja se on loogista, sillä isommat varuskunnat saavat tilattua suurempia määriä raaka-aineita halvemmalla. Suuremmissa varuskunnissa tilausjärjestelmät ovat myös enemmän ravintolamaisia. Suurin ero oli lisukkeissa ja niiden tarjonnassa. Vekarajärvellä ja Kainuun Prikaatissa hemmotellaan myös ilmaisilla lisukkeilla, Vekaralla bonuksena hintaan kuuluva majonneesibuffet. Kyllä sotilaskoti hemmottelee kaikkialla.