Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kiti Vuolle

Jatkosodan veteraani Karl-Erik Källström pitämässä puhetta.

99-vuotias jatkosodan veteraani Karl-Erik Källström on harmissaan epävakaasta maailmantilanteesta.

"On vaikeata tajuta, miten ihmiskunta jatkuvasti sotii" – 99-vuotias veteraani Karl-Erik Källström päivitteli juhlapuheessaan maailmantilannetta

Onni Aarnos

Tasavallan presidentti Alexander Stubb muistutti kansallisena veteraanipäivänä, että Ukrainan turvallisuus on myös meidän asiamme.

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhla järjestettiin Vaasassa lauantaina 27. huhtikuuta. Botniahallissa järjestetyssä tilaisuudessa oli paikalla sotaveteraaneja ja arvovieraita, kuten tasavallan presidentti Alexander Stubb, puolustusministeri Antti Häkkänen ja Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola.

Tilaisuudessa veteraanien juhlapuheen piti 99-vuotias vaasalainen jatkosodan veteraani Karl-Erik Källström. Hän vertasi sodassa kokemiaan kauheuksia Ukrainan sodan ja Gazan konfliktin tapahtumiin.

– On vaikeata tajuta, miten ihmiskunta jatkuvasti sotii ja hävittää, Källström ihmetteli epävakaata maailmantilannetta.

Källströmin mielestä globaaleiden jännitteiden keskellä tarvitaan toivoa.

– Voimme todeta, miten monen maan sisäiset sotkut ja viha hajottavat kokonaisia kansoja. Suomi ei halua selkkauksia ja sotaa. Ennen kaikkea se haluaa toivoa, Källström jatkaa.

Ukrainan sota oli kantava teema myös tasavallan presidentin puheessa. Presidentti Stubb vakuutti, että Suomi jatkaa Ukrainan tukemista, vaikka se vaatisi meiltä paljon.

– Ukrainan asia on myös meidän asiamme. Ukrainan turvallisuus on myös meidän turvallisuuttamme, Stubb korosti.

Stubb nosti esille myös veteraanien perinnön merkityksen suomalaisten korkealle maanpuolustustahdolle.

– Halu kantaa kortta kekoon Suomen hyväksi kumpuaa monilla veteraanien arvokkaasta perinnöstä.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkolan välittämässä Puolustusvoimien tervehdyksessä esille nousi etenkin vahva kiitollisuus ja kunnioitus veteraaneja kohtaan. 

– Puolustusvoimille perintönne vaaliminen on kunniatehtävä, Jaakkola sanoi.

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain Lapin sodan päättymispäivänä 27. huhtikuuta. Kansallista veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987.