Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Ian Jones / IOC

Olympialippu liehuu Rio de Janeirossa 5.-21. elokuuta. Perinteiset olympiarenkaat kuvastavat muun muassa kaikkia viittä eri maanosaa, joista urheilijoita saapuu kilpailemaan.

Olympialaiset alkavat – katso urheilukoululaisten vinkit

Alec Neihum

Rio de Janeiron olympialaiset ovat alkamassa. Puolustusvoimien Urheilukoulussa kisat kiinnostavat sekä varusmiehiä että henkilökuntaa.

Koko urheilevan maailman huomio kiinnittyy Brasiliaan Rio de Janeiroon, kun historian 28. kesäolympialaiset käynnistyvät perjantaina 5. elokuuta juhlallisin avajaisseremonioin. 17 päivää kestäviin kisoihin osallistuu 11 239 urheilijaa ennätyksellisestä 206 eri maasta.

Rion olympialaisissa kilpaillaan yhteensä 28 eri lajin muodossa. Yleisurheilun, uinnin ja muiden tuttujen olympialajien lisäksi urheilijat mittelevät paremmuuttaan esimerkiksi golfissa ensimmäistä kertaa yli 110 vuoteen. Lajilistalle palaa myös rugby, jossa kilpailtiin viimeksi Pariisin olympialaisissa vuonna 1924.

Etukäteisveikkauksissa suurimmiksi sinivalkoisiksi mitalitoivoiksi on listattu tuttuun tapaan Tero Pitkämäen tähdittämä keihäänheittäjäkaarti. Palkintopallisijoitusta voi toivoa myös tänä vuonna hyvin esiintyneeltä trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummelalta, joka voitti olympiakultaa Pekingissä vuonna 2008.

Työtoverin otteet kiinnostavat

Puolustusvoimien Urheilukoulussa Santahaminassa olympialaisia seurataan erityisellä innolla. Urheilukoulussa työskentelevä kersantti Ari Mannio edustaa Suomea keihäänheitossa.

– Hänen kautensa ei ole ollut helppo, mutta ehkä tässä päästään vaikeuksien kautta voittoon. Kaikki on aina mahdollista. Kun ensiksi läpäisee karsinnat, voi finaalissa tapahtua mitä vain, Urheilukoulun valmennuspäällikkö Jari Karinkanta sanoo.

Monen eri lajin parissa toimiva Karinkanta kertoo olevansa urheilun suhteen kaikkiruokainen, mutta aikovansa katsoa televisiosta ainakin yleisurheilua ja lentopalloa.

– Riossa on paikalla maailman parhaat urheilijat. Olympialaiset on vain kerran neljässä vuodessa, joten ne ovat aina hieno kokonaisuus, Karinkanta hehkuttaa.

Myös Urheilukoulun varusmiehet seuraavat olympialaisia silmät kovana. Painia harrastavan aliupseerioppilas Tomi Erosen mukaan suomalaiset voisivat päästä hyville sijoituksille etenkin naisten painissa.

Petra Olli on ollut aika vahvoilla ja voisi menestyä. Kaikki lähtevät samalta viivalta, joten mahdollisuuksia on. Kovimmat painijat tulevat toki Venäjältä ja muista itäblokin maista, mutta kyllä kaikki olympialaisiin päässeet ovat kovaa väkeä, Eronen sanoo.

Sinivalkoista edustusta nähdään myös judossa. Judoa harrastava aliupseerioppilas Pyry Halonen aikoo seurata otteluja tiiviisti.

– Judossa otetaan miehestä mittaa oikein kunnolla: tulee komeita heittoja ja hyviä mattotilanteita. Suomalainen judoka Juho Reinvall on lähdössä Rioon, ja olisi kiva jos Juho ottaisi pari otteluvoittoa. On se ihan mahdollistakin, Halonen spekuloi.

Eurooppalaiset ennakkosuosikkeja käsipallossa

Viime vuodet Suomessa kyteneestä hienoisesta koripallobuumista huolimatta Susijengiä ei vielä valitettavasti nähdä olympiaparketeilla. Koripalloileva kaartinjääkäri Aapeli Alanen odottaa kuitenkin olympialaisia innolla.

– Eiköhän USA voita, heillä on kuitenkin niin ylivoimainen joukkue. Esimerkiksi Kevin Durant on ihan hyvä poika pelaamaan koripalloa. Kakkoseksi voi sijoittua esimerkiksi Ranska, Argentiina tai Espanja, Alanen spekuloi.

Käsipallossa ennakkosuosikkina pidetään kaksissa viime olympialaisissa kultaa voittanutta Ranskaa. Myös tammikuussa EM-kultaa voittanutta Saksaa on veikkailtu kärkipaikoille.

Urheilukoulussa palvelustaan suorittava käsipalloilija, aliupseerioppilas Paavo Brummer yrittää ehtiä seuraamaan ainakin oman lajinsa tapahtumia. Olympiakäsipallon ennakkosuosikeistakin Brummerilla on selvä näkemys.

– Ranska on voittanut käsipallossa kaksissa viime olympialaisissa kultaa, ja niillä on tänäkin vuonna suhteellisen kova jengi. Saksa voitti tammikuussa EM-kultaa, ja myös Tanska on kova. Mitalijoukkueet tulevat varmastikin Euroopasta, Brummer arvioi.