Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuvat: Petteri Hentilä

Valtakunnallisilla maanpuolustuskursseilla on pitkät perinteet. Oltermannien tapaamiseen osallistui edustajia yli 70 kurssilta.

Oltermanneille on kunniatehtävä pitää kurssi koossa

Henri Kaarakainen

Valtakunnallisten maanpuolustuskurssien vanhimmat kokoontuivat eilen tiistaina luomaan siteitä yli kurssirajojen ja oppimaan asiantuntijoilta Venäjän yhteiskunnasta.

Helsingin Kruununhaan vanhassa maneesissa käy vilkas puheensorina. Se jatkuu sihen asti, kunnes eversti Mika Kalliomaa kiipeää puhujakorokkeelle ja pyytää vieraiden huomion. Katseet kääntyvät kohti lavaa. Kalliomaa toivottaa heidät tervetulleeksi tilaisuuteen, johon on kutsuttu edellisten valtakunnallisten maanpuolustuskurssien vanhimpia eli oltermanneja.

Valtakunnalliset maanpuolustuskurssit on merkittävä suomalainen instituutio, jonka tavoitteena on tutustuttaa vuosittain neljän kurssin verran yhteiskunnan johtavia henkilöitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Jokaisen kurssin osanottajat pääsevät valitsemaan keskuudestaan kurssin vanhimman eli niin kutsutun oltermannin. Tätä arvonimeä kantava henkilö vastaa yhdessä kurssin isännän ja emännän kanssa kurssin yhteishengen luomisesta ja sosiaalisesta puolesta.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen osallistui järjestyksessä 214. kurssille vuoden 2015 syksyllä. Hänet valittiin kurssin oltermanniksi, mikä oli Mörttiselle suuri kunnia.

– Olin iloisesti yllättynyt valinnasta. Otin sen suurena kunniana vastaan, vaikkakin tietysti vähän pelonsekaisin tuntein. Totuimme isännän ja emännän kanssa rooliin kuitenkin varsin nopeasti. Tehtävähän on elinikäinen, joten kokoonnumme jatkuvasti kurssin ulkopuolellakin. Pian olisi tarkoitus lähteä yhdessä Riikaan, Mörttinen hymyilee.

Kurssi kestää kokonaisuudessaan kolme ja puoli viikkoa. Mörttisen mukaan se on työssäkäyvälle ihmiselle iso rupeama, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen.

– Kyllähän aikana, jolloin geopolitiikka on noussut aivan uudella tavalla esille, on erinomainen tilaisuus käydä tällainen kurssi. Yksityisen sektorin toimijoille on äärimmäisen tärkeää saada tällainen kokonaiskuva turvallisuudesta ja sen vaikutuksista esimerkiksi maailmantalouteen. Taloustieteilijänä tämä näkökulma kiinnostaa minua paljon, Mörttinen kertoo.

Leena Mörttinen tutustui oman kurssinsa aikana muun muassa Upinniemen varuskuntaan.

Myös toimittaja ja kirjailija Matti Rönkä valittiin oman eli 163. valtakunnallisen maanpuolustuskurssinsa oltermanniksi vuonna 2002. Hänelle se oli Mörttisen tapaan yllätys.

– Koska olen toimittaja, olin kurssille lähtiessäni varautunut istumaan takarivissä ja esittämään kärkeviä huomioita. Sitten minut yllättäen valittiinkin oltermanniksi, Rönkä nauraa.

Hän oli kuitenkin tyytyväinen kurssin sisältöön.

– Olin omasta kurssista iloinen sillä tavalla, että se oli mielestäni terävä, kriittinen ja pystyi antamaan kurssille jotain sen sijaan, että olisimme vain imeneet tietoa. Esimerkiksi F-Securen Risto Siilasmaa kykeni aina esittämään kiperiä kysymyksiä, Rönkä muistelee.

Matti Rönkä oli yllättynyt valinnastaan oltermanniksi, sillä hän oli oman kurssinsa osallistujajoukosta nuorimmasta päästä.

Oltermannien tapaaminen Helsingissä oli tänä vuonna Venäjä-teemainen. Puolustusvoimien, Suomen Pankin ja ulkoministeriön asiantuntijat luennoivat tilaisuudessa vieraille venäläisen yhteiskunnan sotilaallisesta, taloudellisesta ja ulkopoliittisesta ulottuvuudesta.

Valtakunnallisia maanpuolustuskursseja on järjestetty 1960-luvulta alkaen, jolloin sodanjälkeiseen Suomeen haluttiin levittää tietoa kriisikestävyydestä. Maanpuolustusopetuksen neuvottelukunta valitsee kullekin kurssille osallistujia mahdollisimman laaja-alaisesti yhteiskunnan eri aloilta.