Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Annastiina Heikkilä poseeraa Ruotuväen artikkelikuvassa

Annastiina Heikkilä löytää rakastamaansa ranskalaista tunnelmaa Suomestakin

"Oli selvää, että vastaan myöntävästi" - Annastiina Heikkilä yllättyi kutsusta valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille

Felix Rahiala

Kovimmat asiantuntijat puhuivat ilman filtteriä, Pariisissa asuva toimittaja kiittää.

Yritysjohtoa, kansanedustajia, median, järjestöjen, hallinnon, korkeakoulujen ja kulttuurin sekä infrastruktuurin parissa työskenteleviä ihmisiä – valtakunnallisille maanpuolustuskursseille kutsutaan kokonaisturvallisuuden kannalta keskeisissä tehtävissä toimivia henkilöitä.

Viime kesänä kutsun sai toimittaja ja kirjailija Annastiina Heikkilä, 42. Hän oli kutsusta ennen kaikkea otettu.

– Minulle oli alusta asti selvää, että vastaan kutsuun myöntävästi. Hieman yllätyinkin, koska en taida olla profiililtani ihan tyypillinen kurssille kutsuttava tyyppi, tammi-helmikuussa valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille 247 osallistunut Heikkilä avaa.

Heikkilä on tullut tunnetuksi erityisesti uutislähetyksistä, joita hän on tehnyt Yleisradiolle Pariisin kirjeenvaihtajana. Hän on urallaan ehtinyt raportoida muun muassa Ranskassa vuosina 2015 ja 2016 tapahtuneista terrori-iskuista sekä vuoden 2017 ja 2022 presidentinvaaleista.

Heikkilä on myös julkaissut kaksi tietokirjaa Ranskasta sekä romaanin. Hänellä on monipuolista kokemusta Ranskasta ja erityisesti hänen toisesta kotikaupungistaan Pariisista.

– Uskon, että päätökseen kutsua minut on voinut vaikuttaa Ranskan merkityksen kasvu viime vuosina. Ranska on yhä tärkeämpi ja kiinnostavampi maa niin Suomelle kuin koko Euroopallekin, Heikkilä analysoi.

Sukellus kokonaisturvallisuuden aloihin

Valtakunnallisilla maanpuolustuskursseilla yhteiskunnan keskeisissä tehtävissä toimivat henkilöt perehtyvät kokonaisturvallisuuden eri aloihin, valtakunnallisten maanpuolustuskurssien johtaja, kommodori Kaarle Wikström kertoo.

– Tavoitteena on, että kurssin käyneet kykenevät omalta osaltaan kantamaan vastuuta yhteiskunnastamme mahdollisissa poikkeusoloissa, Wikström avaa.

Ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisten aiheiden lisäksi kurssien aiheita ovat muun muassa yhteiskunnan johtaminen, talous, infrastruktuuri ja henkinen kriisinkestävyys.

Kurssin sisältö elää ajassa, vaikka perusrakenne pysyy vuodesta toiseen samanlaisena.

– Tällä hetkellä muun muassa Euroopan haastava turvallisuusympäristö, talouden tilanne, rajaturvallisuus, sisäisen turvallisuuden haasteet, huoltovarmuuskysymykset, koulutusasiat, ilmastonmuutos ja suurvaltapolitiikka ovat sisältöjä, joista kurssi rakentuu, Wikström valottaa.

Noin kuukauden kestävän kurssin intensiiviset päivät alkavat aamulla ja ovat sisällöltään hyvin vaihtelevia.

– Luentoja piti parhaimmillaan kymmenen eri asiantuntijaa päivässä. Monipuolisia vierailuja oli muun muassa Upinniemeen, Ylelle, Merihaan kalliosuojaan sekä Suojelu- ja keskusrikospoliisille, Heikkilä erittelee.

Vierailukohteissa osallistujat muun muassa kuulivat alustukset aiheista ja tekivät aiheeseen soveltuvaa harjoitusta. Kurssin kohokohtana Heikkilä pitää vierailua Kainuun prikaatissa.

– Pääsimme seuraamaan vaikuttavaa maastoharjoitusta, kokeilemaan sisäampumasimulaattoria ja lisäksi meille esiteltiin kalustoa. Vierailulla heräsi aikamoinen arvostus varusmiehiä kohtaan, Heikkilä avaa.

Inspiraatiota ja verkostoitumista

Kurssin päättymisen jälkeen Heikkilä palasi jatkamaan töitään Pariisiin. Jatkossa hän pystyy entistä paremmin hahmottamaan Suomen strategiset intressit osana Eurooppaa ja maailmaa.

– Sain ajankohtaisen kokonaisnäkemyksen Suomea eniten tällä hetkellä puhuttavista aiheista. Ne ovat kovia uutisia, jotka toimittajia erityisesti kiinnostavat, Heikkilä kertoo.

Maanpuolustuksen tarpeellisuus konkretisoitui Heikkilälle kurssilla entistä paremmin.

– Nato-jäsenyyden vaikutuksen laajuus Suomen yhteiskuntaan hahmottui paremmin, ja varuskuntien toiminta konkretisoitui, kurssin aikana myös Upinniemessä ja Karjalan lennostossa vieraillut Heikkilä kertoo.

Uudet kokemukset saattavat näkyä Heikkilän juttuvalinnoissa. Verkostoituminen muiden osallistujien kanssa oli myös tärkeää.

– Kurssilla tuli hyviä juttuaiheita mieleen, ja sain tärkeitä kontakteja etenkin ulkopolitiikan saralta, Heikkilä valottaa.

Luottamuksellinen ilmapiiri

Heikkilä luonnehtii kurssin ilmapiiriä luottamukselliseksi. Yhteishenkikin oli kohdallaan, minkä rakentamisessa auttoi omistautuminen yhteisen asian puolesta.

– Kovimmat asiantuntijat puhuivat ilman filtteriä. Parhaita hetkiä kursseilla olivat luennoitsijoiden ja osallistujien väliset keskustelut, Heikkilä kertaa.

Kommodori Wikström toivoo, että kurssilaisille jää kyky ja halu ottaa vastuuta Suomen turvallisuudesta, vakaudesta ja hyvinvoinnista.

– Tarkoitus on, että maanpuolustuskurssit tarjoavat ihmisille tietoa ja ajatuksia sekä yhteistoimintaverkoston, jota he eivät muuten saisi, Wikström tiivistää.

Heikkilä tunnistaa Wikströmin toiveen. Heikkilän mukaan Suomen vahvuuksia ovat ihmisten luottamus instituutioihin ja perinne siitä, että koulutettuja eri tehtävissä työskenteleviä ihmisiä yhteiskunnan eri sektoreilta saadaan toimimaan yhdessä kriisin sattuessa.

Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys. Sitä itseisarvoa puolustaakseen Heikkilä on motivoitunut tekemään töitä, onhan se myös hänen ammattinsa elinehto.

– Itsenäisyys tarkoittaa myös sitä, että itsenäinen media saa toimia maassa ja voi haastaa valtaapitäviä sekä toimia vallan vahtikoirana, Heikkilä sanoo.