Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oona Myöhänen

Kuvassa alikersantti kaksi varusmiestä siivoamassa tupaa.

Siivouspalvelus ei ole rangaistuskeino – tarkoitus on huolehtia omasta ja palvelustovereiden terveydestä, oppia hyödyllisiä taitoja siviilielämää varten ja pidentää kasarmin elinkaarta.

Oletko aina sipannut väärin? Katso asiantuntijan vinkit!

Oskari Eronen

Siivouspalvelus on kaikille asevelvollisille tuttu toimenpide, mutta yllättävän moni meistä sipaa tehottomasti. Ruotuväki selvitti oikeaoppisen tavan yhteisten tilojen siistimiseen, ja se on yllättävän helppo.

Siivouspalvelus – eli tuttavallisemmin sipa – on päivittäinen toimenpide, jonka tarkoituksena on pitää yhteiset tilat puhtaina ja viihtyisinä. Oikealla tekniikalla sipa sujuu ja iltavapaat voi aloittaa hyvin mielin.

Ota tämän jutun vinkit haltuun, jos haluat välttää kiusallisen "Tupa ei läpi!" -huudon.

Työnjaolla on väliä

Puolustuskiinteistöjen palvelupäällikkö Terhi Kulmala kertoo työnjaon olevan keskiössä tehokkaassa siivouspalveluksessa. 

– Tärkeintä on, että liian moni ei ryhdy siivoamaan tupaa samanaikaisesti, Kulmala alleviivaa.

Kulmalan mukaan tuvan siivoamiseen tarvitaan vain kaksi tai kolme henkilöä, sillä pienellä porukalla työvaiheet voidaan suunnitella järjestelmällisesti.

Kun muutama siivoaa tupaa, muut voivat mennä puhdistamaan ryhmän siivousaluetta tai vain pysyä poissa tieltä.

– Jotkut voivat vain seistä ja katsella, ja vaihdetaan sitten seuraavalla kerralla tekijöitä. Pitäisi olla suotavaa, etteivät kaikki ole siinä tekemässä koko ajan, Kulmala neuvoo.

Terhi Kulmalan mukaan puhdas tupa on viihtyisä ja terveellinen. Kuva: Konsta Tourunen

Välineet haltuun

Käytettävissä olevia siivousvälineitä ovat siniset mikrokuituliinat eli tasopyyhkeet, lastamaiset kuivaimet, harmaat lattiapyyhkeet, sekä pitkävartiset kalustemopit ja niihin kuuluvat mikrokuituhuput.

Puhtaat siivoustekstiilit haetaan säilytyspaikastaan aina ennen siivouspalvelua, ja ne ovat käyttövalmiita, eli niitä ei tarvitse esimerkiksi kastella itse. 

Käytön jälkeen tekstiilit palautetaan pesua varten. Muista pitää likaiset tekstiilit erillään puhtaista!

Moni on tottunut siviilissä pölynimurin käyttöön, ja kuivaimella siivoaminen voi tuntua välillä vieraalta. Puolustuskiinteistöjen siivousvälineillä saa kuitenkin tutkitusti imuria vastaavan tuloksen.

Vihollinen on helpompi tuhota maassa kuin ilmassa

Tuvan siivouksessa tulee edetä ylhäältä alaspäin, sillä pintoja pyyhkiessä osa pölystä nousee ilmaan ja laskeutuu alemmille pinnoille. 

Eri työvaiheiden tekeminen samanaikaisesti voi tuntua houkuttavalta, mutta askel kerrallaan eteneminen takaa parhaan tuloksen.

Ensimmäisenä tuvasta kannattaa siivota roskat pois. Laita ylimääräiset tavarat kaappeihin, etteivät ne ole tiellä.

Aloita pyyhkimällä korkeimmalla olevat pinnat, kuten kaappien päällykset, kalustemopilla. Käytä mopissa mikrokuituhuppua. Älä kiipeä jakkaroiden tai sänkyjen päälle, ettei työturvallisuus vaarannu.

Pyyhi seuraavaksi alempana olevat kosketuspinnat taitellulla tasopyyhkeellä. Puhdista ovenkahvat ja valonkatkaisijat huolellisesti, sillä niihin kertyy helposti erilaisia taudinaiheuttajia. 

Kiinnitä lattiapyyhe kuivaimeen, ja pyyhi lattia kääntäen pyyhkeestä tarpeen mukaan esille puhtaita pintoja. Lattioita ei tule koskaan pestä vedellä edes pesutiloissa – tämä kuuluu ammattisiivoojille.

Grafiikka: Laura-Maria Tikkanen

Asenne ratkaisee

Tiktokista kuuluisuuteen ponnistanut yrittäjä Auri Kananen kertoo intin olevan hyvää aikaa kehittyä siivouksessa. Taidoista voi hyötyä myös siviilissä.

– Pyyhe ja kuivain riittävät ihan hyvin – siitä vaan pyyhkii lattian, niin voilà, helppoa kuin mikä, Kananen ihastelee.

Siivousvideoita neljälle miljoonalle some-seuraajalleen tekevä Kananen korostaa asenteen merkitystä siivoajana kehittymisessä.

– Koittaa asennoitua silleen, että se siivous olisikin kivaa, ja sitä voisikin opetella vaikka sen armeijan ajan. Siten miehillä voisi olla mahdollisuudet tulla paremmiksi siivoojiksi kuin naiset, Kananen naurahtaa.