Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oikea mies ei itke

Pitkälle juurtunut ajattelutapa miesten roolista maailmassa ja siihen liittyvistä odotuksista aiheuttaa monille ongelmia. Miehet ovat vahvoja ja kovia, eivätkä he tunteile tai pohdi asioita liikaa. Vaikka useimmat tiedostavat aiemman väitteen perättömyyden, on nämä tahattomat ennakkoluulot upotettu syvälle mieliimme.

On tiedossa, että esimerkiksi itsemurhat ovat yleisempiä miesten keskuudessa kuin naisten. Naiset hakeutuvat miehiä enemmän hoitoon ja terapiaan kohdatessaan ongelmia. Jo tästä voidaan havainnoida, että miehet kokevat avun piiriin hakeutumisen huomattavasti vaikeampana, vaikka heillä siihen aihetta olisikin.

Monet miehistä saattavat edelleen nähdä henkiset vaikeudet heikkouksina, joita miehillä ei kuuluisi olla. Tämä ajaa oireista kärsivän piilottelemaan ongelmiaan pahentaen niitä ajan kanssa. Pieninä alkavat ongelmat voivat tukahdetettuina kasaantua ja lopulta lamaannuttaa henkilön kokonaan.

Varusmiespalvelus on yksi paikka, jossa tätä asennetta voitaisiin kitkeä pois. Tällä hetkellä intti näyttäytyy monille maskuliinisena paikkana, jossa ollaan jatkuvasti kovilla eikä valitusta saa kuulua. Varusmiehistä "kasvatetaan miehiä" palveluksen aikana. Tätä ajatusta ei kylvä itse Puolustusvoimat, vaan osaan yhteiskuntaamme rakentunut ajattelumalli.

Esimerkiksi simputtamisen kieltäminen on saanut jotkut laukomaan lapsellisia kommentteja siitä, kuinka intti on "enää vain lastentarha". En kykene käsittämään, mitä hienoa on toisten typerässä kiusaamisessa, oli se kuinka perinteikästä tahansa. Kostonkierteessä toisiaan simputtavat varusmiehet eivät ole kenenkään hyödyksi eivätkä myöskään mainosta maanpuolustusta hyvässä valossa.

Elämä on arvaamatonta ja siviilielämän tapahtumat seuraavat helposti mukana varusmiespalveluksessakin. Yksityisyyden puute ja pelko toisten ymmärtämättömyydestä saattaa ajaa varusmiehen pullottamaan tunteitaan pitkäksi aikaa, mikä voi romahduttaa raskaan palveluksen keskellä.

Kuten siviilissäkin, asepalveluksessa kannattaa kääntyä rohkeasti avun piiriin, mikäli tuntee ongelmia henkisen jaksamisensa kanssa. Pitkien kiinniolojaksojen aikana varusmiesten tulisi kiinnittää erityistä huomiota omaan sekä palvelustovereiden jaksamiseen. Sotilaspastori ja sosiaalikuraattori ovat henkilöitä, joihin kannattaa olla yhteydessä vaikeuksien saadessa yliotteen.
Mikäli koet tarvitsevasi välitöntä apua, soita Suomen mielenterveysliiton MIELI ry:n valtakunnalliseen kriisipuhelimeen, joka palvelee ympärivuorokautisesti: 09 2525 0111.