Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Kuvassa kotiutuvia varusmiehiä

Reserviin astuvia varusmiehiä Kaartin jääkärirykmentissä.

Ohi on! – Yhdeksän kuukauden taistelijat kotiutuvat

Julius Numminen

Saapumiserän 1/22 yhdeksään kuukauteen varusmiespalveluksensa suorittaneet taistelijat kotiutuvat keskiviikkona 14. syyskuuta. Reserviin marssii yhteensä 1303 varusmiestä, joihin lukeutuu muun muassa sotilaspoliiseja sekä lääkintä- ja viestintävarusmiehiä.

Tammikuussa 2022 armeijan aloittaneiden varusmiespalvelukseen mahtui monia käänteitä. Heti palveluksen aloittamisen jälkeen koronatilanne paheni ja monet koronarajoitukset astuivat voimaan kasarmeilla. Kotiutuvan viestintävarusmiehen Miro Paanasen mielestä armeija ei ollut korona-aikaan kovinkaan mielekästä. 

– Rankkaa oli etenkin se, että täytyi jatkuvasti pitää maskia. Myös ihmiskontaktien väheneminen minimiin tuntui ikävältä, Paananen kertoo.

Paananen on yksi 118:sta Karjalan prikaatissa kotiutuvasta varusmiehestä.

Helmikuussa Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mikä kiristi maailmanpoliittisen tilanteen äärimmilleen ja toi varusmiehille miettimisen aihetta. Euroopassa alkanut sota ei kuitenkaan masentanut liikaa, kertovat Karjalan prikaatista kotiutuvat lääkintämiehet Aaron Köysti ja Laura Juvonen.

– Henkilökohtaisesti uskon, ettei sota vaikuttanut tekemiseeni ollenkaan, kuvaa Köysti. 

Juvonen on hänen kanssaan samoilla linjoilla.

– Ei oikeastaan vaikuttanut itseenikään lainkaan, toteaa Juvonen hetken pohdittuaan. 

Varusmiespalveluksensa loppupuoliskolla kotiutuvat ehtivät nähdä myös valoisampia aikoja, sekä aurinkoisen kesän että rauhoittuneen koronatilanteen muodossa. Kevään aikana alkoi rajoitusten asteittainen purkaminen, ja vuoden jälkimmäisellä puoliskolla kotiutuvat soturit pääsivät tutustumaan esimerkiksi iltavapaisiin.

Puolustusvoimien ratkaisu purkaa koronarajoitukset kerää kolmikolta kiitosta. Etenkin kohortoinnista luopuminen oli varusmiesten mieleen. Kohortissa varusmiehet vuorottelivat pitkiäkin aikoja kerralla loman ja palveluksen välillä.  

– Pahimman kohortoinnin aikana jouduttiin olemaan putkeen yli neljä viikkoa kiinni. Siihen verrattuna normaalit viikonloppuvapaat tuntuivat alkaessaan tosi hyvältä, kommentoi Köysti.

– Säännölliset viikonloppuvapaat olivat itsellekin rajoitusajan epäsäännöllisiä vapaita mielekkäämpi tapa viettää lomia. Ylipäätään rajoitusten purkamisen jälkeen oli kivempaa, kun pääsi tutustumaan ihmisiin entistä paremmin. Mukavaa oli myös asioida sotilaskodissa vapaammin ilman erillisiä vuoroja, toteaa Juvonen.     

Palveluksesta ystävyyksiä sekä kokemuksia

Varusmiespalveluksesta on, vaikeistakin olosuhteista huolimatta, jäänyt varusmiehille paljon käteen. 

– Ystävyydet ovat se tärkein asia, mitä palveluksesta sain. Lisäksi täällä pääsi kokemaan paljon sellaista, mitä siviilielämässä ei olisi muuten koskaan kokenut.

– Kokemusten lisäksi käteen jää myös työtodistus, jatkaa viestintävarusmiehenä toiminut Paananen.

Kotiutuvan kolmikon tunnelmat ovat kotiutumisen alla luonnollisesti hyvät. 

– On sellainen "blessed" olo, että päästään kotiutumaan. Perjantaina lähden juhlistamaan palveluksen päättymistä risteilyllä, Paananen fiilistelee. 

 Myös Köysti aikoo, viimeistään viikonloppuna, juhlistaa reserviin siirtymistä yhdessä kavereidensa kanssa. Tulevaisuuden suunnitelmia löytyy viikonlopun ylikin.

– Olen menossa opiskelemaan medianomiksi ammattikorkeakouluun, Köysti avaa. 

– Itselläkin on tarkoitus hakea keväällä ammattikorkeakouluun, kertoo Juvonen.     

Ruotuväki toivottaa kaikille uusille reserviläisille valoisaa tulevaisuutta ja kiittää yhteisistä lukuhetkistä.