Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Petteri Hentilä

Tyhjiä punkkia kasarmirakennuksessa.

Kasarmeilla on muutaman viikon ajan hieman vähemmän varusmiehiä, mutta tilanne korjautuu pian.

Nyt on kotiutumisen aika

Otto Rantanen

Kotiutuminen herättää monia tunteita. Juuri reserviin astuva lentosotamies muistelee yllättävää asiaa lämmöllä.

Puolustusvoimista ja Rajavartiolaitoksesta kotiutuu jälleen tänään torstaina 15. joulukuuta varusmiehiä. Varusmiespalveluksensa on nyt suorittanut 7718 varusmiestä, mutta asevelvollisuus jatkuu yhä reservissä.

Kotiutuvien joukossa on tämän vuoden tammikuussa palveluksen aloittaneita vuoden eli 347 vuorokautta palvelleita. Sen lisäksi osa on heinäkuussa aloittaneita kuusi kuukautta eli 165 päivää palvelleita.

Vuoden tehtävissä ovat palvelleet varusmiesjohtajat. He kotiutuvat alikersantin, kersantin sekä vänrikin arvossa. Tammikuun saapumiserää 1/22 ovat lisäksi vaativimmat miehistötehtävät kuten muun muassa suuri osa kuljettajista sekä valmiusyksikön taistelijat.

Puolen vuoden tehtävissä on palvellut miehistöä saapumiserästä 2/22. Heitä kotiutuu sekä jääkärin että korpraalin sotilasarvossa.

Puoli vuotta hurahti silmissä

Pirkkalassa sijaitsevasta Satakunnan lennostosta kotiutuu tamperelainen lentosotamies Onni Puronurmi. Hän aloitti palveluksensa heinäkuun neljäs päivä. Nyt, puolen vuoden jälkeen, hän tuumii palveluksen olleen ihan hauska kokemus. Siinä oli tietenkin ylä- ja alamäkensä.

– Aina välillä meni aika nopeasti. Ei hirveän paha!

Puronurmi palveli suojausmiehenä. Suojausmiehet suojaavat tärkeitä kohteita kuten Satakunnan lennoston tapauksessa lentokoneisiin liittyviä kohteita.

Reservistä katsottuna parhaat kokemukset löytyivät kenties yllättävästäkin kohteesta.

– Parhaat kokemukset oli loppupeleissä metsäreissut, hän pohtii.

Reservissä Puronurmi suuntaa töihin. Kaikkea muuta voi miettiä myöhemmin, sillä nyt on kotiutumisjuhlimisen aika.

– Kotiutuminen tuntuu todella hyvältä. Himos kutsuu.

Kasarmeille jää hetkeksi vain saapumiserän 2/22 varusmiehiä. Pian väkeä tulee kuitenkin taas lisää, sillä 12500 alokasta aloittaa palveluksen maanantaina 2. tammikuuta. Heistä 10000 menee Maavoimiin ja 1600 Merivoimiin. Loput jakautuvat Ilmavoimien ja Rajavartiolaitoksen kesken.