Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Konsta Tourunen

Kuvassa RKP-nuorten, Sosialidemokraattisten Nuorten, Kokoomusnuorten ja Perussuomalaissen Nuorison puheenjohtajat pitävät esillä vihreitä äänestyslappuja.

Kun panelisteilta kysyttiin, onko Suomi puolustamisen arvoinen maa, kaikkien vihreät kyllä-laput nousivat välittömästi. Kuvassa vasemmalta oikealle RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids, Sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto, Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula, ja Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom.

Nuorisojohtajat peräänkuuluttavat yhdenvertaisuutta asevelvollisuuteen

Oskari Eronen

Nuoret kaipaavat uudistuksia asevelvollisuuteen, ja erityisesti sukupuoleen perustuvasta erottelusta halutaan irti. Puolueiden nuorisojärjestöt esittävät innovatiivisia kehitysmalleja, joille emopuolueet eivät toistaiseksi ole lämmenneet.

Nykyinen asevelvollisuusmalli on ajastaan jäljessä, todetaan useaan kertaan MTS:n Nuorisofoorumin Näkökulmia asevelvollisuuteen -paneelissa.

MTS:n eli Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan järjestämä Nuorisofoorumi keräsi nuoret vaikuttajat keskustelemaan puolustuspolitiikasta ja asevelvollisuudesta Helsingin Ostrobotnia-taloon. 

Paneeliin osallistuivat eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajien lisäksi varusmiesliiton puheenjohtaja Atte Grönroos sekä aseistakieltäytyjäliiton puheenjohtaja Lassi Raivonen

Sukupuolten epätasa-arvo nähdään suurimpana ongelmana suomalaisessa asevelvollisuudessa puoluerajojen yli – kaikki nuorisojohtajat kannattavat koko ikäluokan yhteisiä kutsuntoja.

Poliittiset nuorisojärjestöt ovat aktiivisesti kehittäneet omia asevelvollisuusmallejaan, ja niistä löytyy uudistuksia maanpuolustusverovähennyksestä medialukutaidon kehittämiseen ja vapaaehtoisten ahvenanmaalaisten osallistamiseen.

Käytännössä suurin osa suunnitelmista muistuttaa niin sanottua Norjan mallia eli valikoivaa asevelvollisuutta, jossa asevelvollisuus koskee kaikkia kansalaisia sukupuolesta riippumatta. 

Kohti aidosti yleistä asevelvollisuutta

Sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto pitää Norjan mallia nykyaikaisena ratkaisuna, jolla myös asepalveluksen keskeytyksiä ehkäistäisiin.

– Kun on isompi pooli nuoria, josta soveltuvimmat valitaan asepalvelukseen, niin keskeytyksiä ei tule niin paljon, Perholehto arvioi.

Demarinuoret esittää koko ikäluokkaa koskevaa kansalaispalvelusmallia, jossa osa nuorista valikoituu asepalvelukseen, ja loput suorittavat esimerkiksi siviilikriisihallinnan taitoja sisältävän aseettoman kansalaispalveluksen. 

– (Emo)puolueen linja ei valitettavasti vielä ole näin uudistusmielinen, Perholehto toteaa.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula näkee aseettoman kansalaispalveluksen tarpeettomana, ja hänen järjestönsä versiossa Norjan mallista nykyisestä siviilipalveluksesta luovuttaisiin kokonaan.

Pajulan mukaan pitkäkestoinen siviilipalvelus toimii tällä hetkellä lähinnä kannusteena asevelvollisille valita asepalvelus. Kokoomusnuorten mallissa kannusteena toimisi 30 ikävuoteen asti voimassa oleva maanpuolustusverovähennys.

– Kun kannustin on kohdallaan, tässä mallissa ei tarvita enää sellaista rangaistusta. Annetaan niiden, jotka eivät suorita asepalvelusta, mieluummin jatkaa elämässä eteenpäin opintoihin ja työelämään, Pajula alleviivaa.

Myös kokoomusnuorten mallissa asevelvollisuudesta tulisi sukupuolineutraali, ja asepalvelukseen valittaisiin soveltuvimmat kansalaiset motivaation ja henkilökohtaisen kyvykkyyden perusteella.

Näkökulmia asevelvollisuuteen -paneelikeskustelun juonsivat Ruotuväen päätoimittaja Mikko Ilkko ja MTS:n pääsihteeri Heli Santala.