Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Niko Häggman

Jari Rantapelkonen (vas.) ja Jarno Limnéll keskustelivat yleisön kanssa kirjansa julkistamistilaisuudessa

Nuoriso pitää Suomea turvallisena paikkana

Lauri Arjas

Suomalaiset nuoret luottavat maamme turvallisuuteen. Heillä on kuitenkin eri näkemyksiä Suomea mahdollisesti uhkaavista asioista.

Suomen nuoriso pitää kotimaataan turvallisena paikkana, mutta tulevaisuus mietityttää heitä silti. Näin käy ilmi kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéllin ja Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkosen kirjaa Pelottaako? Nuoret ja turvallisuuden tulevaisuus varten tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkimuksessa haastateltiin muutamaa tuhatta noin 18-30-vuotiasta nuorta monenlaisista eri taustoista. Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä asiat ovat nuorille kaikista tärkeimpiä turvallisuudesta puhuttaessa. Tärkeimpänä nuoret kokivat oman arkensa turvallisuuden.

– Siellä [tutkimuksessa] korostuivat taloudelliset ja perheeseen liittyvät asiat. Mitä lähempänä ja konkreettisempia asiat ovat, sitä tärkeämpiä ne heille ovat, Rantapelkonen sanoo.

Seuraavaksi tärkeintä nuorille on yhteiskunnan toimivuus ja yhteenkuuluvuus. Heidän mielestään on erittäin tärkeää, että Suomessa on demokraattinen päätöksentekojärjestelmä. Lisäksi tietyt asiat, kuten terveydenhuolto ja koulutus, täytyvät olla tasapuolisesti kaikkien saatavilla.

Kolmantena nuoret maintsevat luottamuksen turvallisuusviranomaisiin.

Vasta viimeisenä he mainitsivat ulkoiset uhkakuvat, kuten terrorismin, maahanmuuton tai ilmastonmuutoksen.

Tiistaina 19. syyskuuta julkaistuun kirjaan tehdyissä haastatteluissa kävi ilmi, että nuorten pelkäämät asiat vaihtelevat suuresti Suomen eri alueilla.

Pääkaupunkiseudulla nuoret pelkäävät eniten syrjäytymistä ja eriarvoisuuden lisääntymistä.

Pohjoisessa taas huolta aiheutuu turvallisuusviranomaisten luotettavuudesta – jos poliisi-, palo- ja terveysasemia lakkautetaan, voiko apua saada tarpeeksi ajoissa?

Idässä nuoria arveluttivat naapurimaa Venäjän liikkeet.

Lännessä taas huolta aiheuttivat maahanmuuton mukana mahdollisesti tulevat ongelmat ja terrorismi.

Tutkimuksessa huomattiin, että naiset olisivat entistä enemmän halukkaita osallistumaan yhteiskunnan turvallisuustyöhön.

– Esimerkiksi kyberturvallisuus, informaatiovaikuttaminen ja kodin varautuminen tulivat keskusteluissa esille, Limnéll kertoo.

Naiset kuitenkin kokivat, että heidän mahdollisuutensa vaikuttaa ovat vähäiset.