Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jere Tuononen

Pirkanmaalaisten lukioiden joukkueet ryhmäkuvassa.

Turpo-tietokilpailu innosti mukaansa 14 lukiota Pirkanmaalta. Etualalla on Pirkanmaan Reservipiirien Henkisen maanpuolustuksen toimikunnan jäseniä.

Nuoret kaipaavat tietoa maanpuolustuksesta – lukiolaiset mittelivät tiedollaan Pirkanmaalla

Jere Tuononen

Tietokilpailu innosti pirkanmaalaiset nuoret maanpuolustuksen pariin. Tiedon lisääminen on avainasemassa nuorten maanpuolustustahdon ylläpitämisessä.

Nuoria lukiolaisia kokoontui turvallisuuspoliittiseen turpo-tietokilpailuun Tampereen teknilliselle lukiolle 16. marraskuuta. Aiempien vuosien tapaan lukioiden välisen kilpailun järjesti Pirkanmaan Reservipiirien Henkisen maanpuolustuksen toimikunta. 
 
Tietämystään tulivat osoittamaan 14 lukiota Pirkanmaalta, ja kunkin lukion joukkueessa oli kolme edustajaa. Päivän aikana testattiin nuorten perehtymistä heille aikaisemmin jaettuun aineistoon. 
 
Tietokilpailuun lisättiin toimikunnan puheenjohtajan, eversti evp. Leo Ukkosen mukaan aiempia vuosia enemmän esseekysymyksiä. Päivän aikana esitettiin kysymyksiä muun muassa Lotta Svärd -järjestöstä, mutta myös ajankohtaisista aiheista, kuten puolustusselonteosta.
 
– Varmasti tämä lisää lukiolaisten maanpuolustustietoisuutta. Esitämme aina vastaukset ja tämä on samalla opetustilaisuus, Ukkonen kertoi.
 
Ukkonen totesi, että tämä Pirkanmaan turpo-tietokilpailu on myös toiminut innoittajana valtakunnalliselle Turpotietäjä-kilpailulle. Nuorten tavoittamisessa on hänen mukaansa keskeistä, että he itse pääsevät tekemään ja innostumaan. 

– Nuoret ovat ottaneet tilaisuuden hyvin vastaan, Ukkonen iloitsi.
 
Kolmen eniten pisteitä saaneen joukkueen jäsenet saisivat kultaiset, hopeiset tai pronssiset Puolustusvoimien plakaatit. Tämän lisäksi voittajajoukkueen jäsenille jaettaisiin kullekin sadan euron stipendi ja heidän lukiolleen kiertävä Risto Ryti -mitali.

Eversti evp. Leo Ukkonen luovutti Tampereen teknillisen lukion rehtori Pertti Murtovaaralle Pirkka-mitalin. Tietokilpailu pidetään joka vuosi ja sitä isännöivä lukio vaihtuu joka kerta. Kuva: Jere Tuononen


Tietoa on hyvä välittää nuorille


Tilaisuudessa puhunut kansanedustaja, MTS:n varapuheenjohtaja Sofia Vikman totesi tietokilpailun olevan hyvä esimerkki siitä, miten järjestöt ja koulut voivat tehdä yhteistyötä. Hän totesi opettajien olevan avainasemassa tiedon levittämisessä.
 
– Toivon, että tämänkaltaisia tapoja innostaa ja kannustaa koululaisia ja opiskelijoita aiheen pariin hyödynnetään yhä laajemmin, Vikman toivoi.
 
Koko ikäluokalle yhteiset kutsunnat olisivat Vikmanin mielestä hyvä väylä maanpuolustustietoisuuden lisäämisessä. Vikmanin mukaan nuoret kokevat Suomen itsenäisyyden ja vapauden olevan edelleen tärkeitä asioita.
 
– On tärkeää, että pidetään Suomi puolustamisen arvoisena maana, sellaisena, että nuoret kokevat sen puolustamisen arvoiseksi, Vikman jatkoi.

Voitto kolmannen kerran


Innostavan päivän päätteeksi lukiolaiset katsoivat pistetaulukkoa auditorion seinustalla. Voittajaksi selvisi jo kolmatta kertaa peräkkäin Tampereen klassillisen lukion joukkue. 
 
Voitto oli hyvän valmistautumisen tulosta. Voittajajoukkueen Roope Saikanmäki pohti, että joukkue oli valmistautunut jakamalla aihealueita keskenään.
 
– Mielestäni tämänkaltaiset tilaisuudet ovat oikea tapa lähestyä ja tehdä aiheesta mielenkiintoinen. Tässä oli hyvä balanssi ajankohtaisuuden ja historian välillä, voittajajoukkueen Mikko Haapaniemi kiitteli.
 
Joukkueessa mukana ollut Niko Palttala totesi, että vielä on hankala ajatella, miten maanpuolustus on mukana tulevaisuudessa. 
 
– Vielä on varusmiespalvelus edessä. Katsotaan sen jälkeen, mikä on tilanne, Palttala tuumasi.

Tampereen klassillisen lukion joukkue voitti turpo-tietokilpailun jo kolmannen kerran peräkkäin. Palkintonsa ottivat vastaan Roope Saikanmäki, Mikko Haapaniemi ja Niko Palttala. Kuva: Jere Tuononen


Yhteiset kutsunnat positiivista


Neljänneksi tulleen Kangasalan lukion joukkueen Elina Lahdenniemi totesi, että ajankohtaiset aiheet olivat tuttuja, mutta esimerkiksi Lotta Svärd -aihe ei ollut entuudestaan niin tuttu. 
 
– Aineistot olivat laajoja. Ei millään olisi voinut kaikkea tietää lukion oppimäärällä, Tiia Leppänen Kangasalan lukiosta vahvisti.
 
Tietoisuutta voisi lisätä Kangasalan lukiosta tulevan Suvi Savolaisen mukaan kaikille yhteisillä kutsunnoilla. Joukkuelaiset ovat kuulleet myös muilta positiivisia mielipiteitä yhteisistä kutsunnoista.
 
– Lukioissa puhutaan yllättävän vähän maanpuolustuksesta, ehkä tätä voisi jotenkin laajentaa lukioillekin esimerkiksi esitelmien muodossa, Leppänen esitti.