Naton esikunnista löytyy norjalaisia varusmiehiä
Norja on ottanut Naton ulkomaantehtävistä kaiken irti ja lähettänyt sinne myös varusmiehiä. Varusmiesten tehtävät liittyvät pääasiassa esikunnan arjen tukemiseen, mutta ulkomaille ei kuka vain pääse.
Suomen ajankohtaisen Nato-jäsenprosessin myötä Naton esikuntiin ulkomailla avautuu kosolti uusia tehtäviä Puolustusvoimien palkatulle henkilöstölle. Erikoisuutena mainittakoon, että Naton esikunnista ei löydy pelkästään upseereita vaan myös varusmiehiä.
Norjalaiset varusmiehet, lentosotamiehet Marte Lynne ja Jonas Galtung sekä matruusi Henie Flaata, suorittavat varusmiespalvelustaan Belgian Monsissa Naton operaatioesikunnassa SHAPE:ssa. Sieltä löytyy Norjan kansallisen sotilasedustajan toimisto, jossa varusmiehet suorittavat tehtäviään.
Kysyimme heiltä, millaista on suorittaa varusmiespalvelus ulkomailla kansainvälisessä toimintaympäristössä kaukana kotoaan.
Vaatimuksina moitteeton palvelus ja koulumenestys
Norjalaiset varusmiehet voivat hakeutua tehtäviin ulkomaille kaksi kuukautta kestävän sotilaallisen peruskoulutuskauden jälkeen, joka on vähän samankaltainen kuin peruskoulutuskausi Suomessa.
Ulkomaisia tehtäviä, joissa norjalaisia varusmiehiä tällä hetkellä palvelee, on Belgiassa ja erinäisillä laivoilla.
– Täällä Belgiassa meitä on yhdeksän varusmiestä, joista aina kolme henkilöä palvelee täällä operaatioesikunnassa. Belgian osalta myös Naton päämajassa Brysselissä on erilaisia tehtäviä varusmiehille, varusmiehet avaavat.
Hakuprosessia ulkomaisiin tehtäviin kuvaillaan lähes samankaltaiseksi kuin hakua erityistehtäviin Suomessa – vaatimuksina on muun muassa hyvä koulumenestys, ajokortti ja moitteeton palvelus. Lisäksi englannin ja ranskan kielen taidoista sekä teknisestä koulutuksesta on hyötyä.
– Meidän tehtävänimikkeet ovat hallinnollinen avustaja ja autonkuljettaja. Kaikki Belgiassa palvelevat varusmiehet ovat näissä tehtävissä.
– Tehtäviimme kuuluu kansallisessa toimistossa kaiken esikuntapalvelun tukeminen, kuten esimerkiksi informaation hallinta, kokousten järjestäminen, tiedonvälitys kotimaan ja toimiston välillä, vierailujen ja tapaamisten avustamista sekä kuljetuspalvelut.
Varusmiesten mukaan he lisäksi avustavat Naton komentorakenteessa olevien norjalaisten kotimaan hallintoon ja viestiliikenteeseen liittyvissä asioissa.
Palveluspäivä kestää heillä tavallisesti aamukahdeksasta iltaviiteen, mutta päivästä riippuen myös iltaisin saattaa olla muita velvoitteita, kuten kuljetuksia ja vierailuissa avustamista. Lisäksi viikonloppuisin heillä on satunnaisesti palvelustehtäviä.
Norjalaiset varusmiehet nauttivat tehtävistään ja kannustavat myös suomalaisia varusmiehiä hakeutumaan tämänkaltaisiin tehtäviin, jahka sellainen mahdollisuus tulee. Kuva: Puolustuvoimat
Rahallinen puoli on kunnossa
Norjalaisten varusmiesten palvelusaika on vähintään kaksitoista kuukautta, mutta sitä voi vapaaehtoisesti pidentää aina 18 kuukauden pituiseksi. Pidennetyn palveluksen myötä kompensaationa saa paremman päivärahan, ylimääräisiä lomapäiviä sekä ilmaisia matkoja kotiin. Täten ulkomaankomennuksen kesto on varusmiehillä vähintään kymmenen kuukautta.
Ulkomailla varusmiesten päiväraha on samankokoinen kuin kotimaassa, mutta he saavat muita korvauksia kaupan päälle.
– Saamme erillisen ruokarahan, sillä täällä ei ole mahdollista järjestää ruokailua ilmaiseksi. Muiden kulujen kattamiseksi saamme myös erilliskorvauksen. Olemme oikein tyytyväisiä rahallisiin korvauksiin, joita saamme, varusmiehet kehuvat.
Palvelustehtävien ohella varusmiehille kertyy lomapäiviä kaksikymmentä koko palveluksen aikana. Vaikka viikonloput ovatkin pääsääntöisesti vapaita, niin niitä ei erikseen korvata. Lomilla voi myös käydä kotona ja sitä tuetaan.
– Lomien käyttö suunnitellaan siten, että saamme pidettyä palvelustason hyvänä.
Laajat vapaa-ajan mahdollisuudet
Palveluspaikalle ei ole pitkä matka, sillä varusmiehet majoittuvat itse tukikohdassa, joka muistuttaa heidän mukaansa pikemminkin opiskelija-asuntolaa.
– Tukikohdassa majoittuvat myös muiden kansallisuuksien ammattisotilaat, mutta jokaisella meistä on oma huone. Sosiaalitilat ovat yhteiset, mutta meidän porukalla on erikseen oma yhteinen olohuone sekä keittiö.
– Voimme palveluspäivän jälkeen liikkua vapaasti tukikohdan alueella, mutta myös poistua sieltä. Täällä julkinen liikenne tosin toimii huonosti, mutta perus kauppapalvelut ovat onneksi lähellä, varusmiehet toteavat.
Heidän mukaansa liikuntamahdollisuudet ovat erittäin hyviä. Varusmiehet ovat muun muassa käyneet yhdessä crossfitissä ja pyöräilemässä lainapyörillä.
– Itse olen ottanut laitesukellustunteja ja jopa käynyt sukellusmatkalla, Galtung lisää.
– Menemme lisäksi elokuun lopussa käymään viikonloppulomalla Pariisissa, sillä täältä on hyvät kulkuyhteydet sinne, varusmiehet jatkavat.
Norjalaiset varusmiehet kannustavat suomalaisia varusmiehiä ehdottomasti tarttumaan mahdollisuuteen suorittaa palvelus ulkomailla, mikäli tämänkaltaisia mahdollisuuksia tulevaisuudessa aukeaa.
– Lisäksi haluamme antaa tsemppiterveiset suomalaisille vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille – arvostamme kovasti valintaanne! Lynne ja Flaata nostavat hattua.