Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura-Maria Tikkanen

Kuvassa grafiikkaa, savupiippuja ja lamppu.

Puolustusvoimat sidotaan tulevaisuudessa tiukemmin kiinni kansallisiin ympäristötavoitteisiin, arvioitiin webinaarissa.

Kenraalimajuri Jaakkola: puolustushallinnon ala ei ole immuuni ympäristövaikutuksille

Alexander Roininen

Nordefco-webinaarissa keskusteltiin, miten edistää kiertotaloutta ja kestävyyttä puolustusvoimissa. Green Defence onkin yksi Suomen Nordefco-puheenjohtajakauden sotilastason painopisteistä.

Tänään järjestetyssä Nordefco Green Defence -webinaarissa käsiteltiin Pohjoismaiden puolustusvoimien keinoja edistää ympäristön kannalta kestäviä puolustusmateriaalihankintoja ja niihin liittyvää kiertotaloutta. Suomi toimii tämän vuoden loppuun saakka Pohjoismaisen puolustusyhteistyön puheenjohtajamaana.

Webinaari on ensimmäinen isossa mittakaavassa järjestetty Nordefco-tapahtuma, jossa keskitytään maanpuolustuksen ympäristövaikutuksiin erityisesti kestävän kehityksen näkökulmasta.

Tilaisuuden avasi Nordefcon sotilaskomitean puheenjohtaja, Pääesikunnan suunnittelupäällikkö, kenraalimajuri Janne Jaakkola. Jaakkolan mukaan webinaarin tavoitteena oli lisätä tietoisuutta kestävästä kehityksestä ja työskennellä yhdessä jakaen informaatiota Pohjoismaiden kesken. Hän myönsi, että turvallisuusympäristössämme on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana "muita välittömämpiä uhkia", mutta ympäristöön ja kestävyyteen liittyvät haasteet eivät ole kadonneet minnekään.

– Puolustushallinnon ala ei ole immuuni ympäristövaikutuksille. Siksi viestimme on selvä: missio ensin – ympäristö aina, Jaakkola korostaa.

– Emme tee asioita, koska haluamme näyttää hyvältä yleisön silmissä. Teemme asioita, koska tiedämme, että meidän on reagoitava ja sopeuduttava.

Suomen puolustusministeriön kiinteistö- ja ympäristöyksikön johtaja Sara Kajander ennustaa kestävyyden ja päästöjen seurannan kasvavan puolustusvoimissa tulevaisuudessa, kun sitä valvotaan ja vaaditaan enemmän. Puolustusvoimat sidotaan hänen mukaansa tulevaisuudessa tiukemmin kiinni kansallisiin tavoitteisiin.

Webinaarissa nostettiin usein esille, kuinka puolustusvoimien tulisi siirtyä entistä enemmän lineaarisesta kertakäyttötaloudesta kohti kestävää kiertotaloutta. Tässä mallissa materiaali kierrätetään, käytetään uudelleen ja hyödynnetään uusien tarvikkeiden rakennusmateriaalina.

Yksi webinaarissa esitelty konkreettinen tapa edistää kestävyyttä on Nordefco Green Acquisitions -opas. Sen avulla maiden puolustusvoimat voivat keskittyä paremmin niiden puolustushankintoihin liittyviin vaatimuksiin sekä varmistaa, että uudet tuotteet ja niiden valmistajat toimivat ekologisesti ja kestävästi.

Webinaariin osallistui noin sata ihmistä ympäri Pohjoismaita. Valtioiden puolustusviranomaisten lisäksi kuultiin myös puheet Euroopan puolustusvirastolta (EDA), Euroopan kemikaalivirastolta (ECHA) ja Euroopan puolustusteollisuuden etujärjestöltä (ASD).