Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

SF Studios

Kuvassa Ohjus-elokuvan Niina Kuittinen (näyttelijä Oona Airola)

Ohjus-elokuva on vaikuttavan näköinen ja hyvin leikattu.

Neuvostoliittolainen ohjus sai aikaan mediakohun ja räjähtävän romanssin

Oskar Äyräpää

Vakava selkkaus toimii taustana kasarinostalgiaa pursuavalle romanttiselle komedialle.

Ohjus on ohjaaja-käsikirjoittaja Miia Tervon uusin elokuva. Elokuva on tyyliltään samanlainen kuin Tervon aikaisempi Jussi-palkittu romanttinen, mutta myös synkkä komedia Aurora.

Oona Airolan näyttelemä yksinhuoltajaäiti Niina Kuittinen aloittaa työskentelyn pienelle paikallislehdelle, koska hänen pitää korvata joulukuusen haun yhteydessä rikkomansa toimiston ikkuna.

Niinan uusi työ alkaa sattumoisin samoihin aikoihin, kun neuvostoliittolainen maaliohjus syöksyy Inarijärveen 28. joulukuuta 1984.

Neuvosto-ohjus ei jäänyt Norjalta, Ruotsilta ja Puolustusvoimilta huomaamatta.

Kun Puolustusvoimien henkilöstöä sekä kalustoa alkaa liikkua Ivalossa ja kansainvälinen media uutisoi venäläisen ohjuksen syöksyneen Suomeen, siskonsa häihin matkustanut Niina alkaa toimittajana selvitellä tilannetta.

Niinan homma ei oikein edisty. Mutta työskennellessään Niina tapaa Ilmavoimien lentäjä Kain (Pyry Kähkönen). Parin välille alkaa nopeasti kehittyä suloinen romanssi.

Hauskanpitoa ja synkkyyttä

Elokuva on pääosin viihdyttävä romanttinen komedia, joka saa yleisön nauramaan moneen otteeseen.

Samaan aikaan elokuva käsittelee erittäin synkkiä asioita, kuten perheväkivaltaa, mielenterveysongelmia, läheisen kuolemaa ja ydinsodan riskiä. Näitä teemoja kohdellaan niiden ansaitsemalla vakavuudella.

Elokuvan keskipisteenä toimiva Niinan ja Kain parisuhde on viihdyttävä, mutta tuntuu varsinkin alussa liian nopeasti kehittyvänä. He ehtivät jakaa vain muutaman kohtauksen, kunnes löytävät itsensä tutkimassa toistensa kehoja lumisessa sängyssä.

Elokuvassa on myös kömpelösti toteutettu ydinaseiden vastainen viesti. Selkeimmin se näkyy kohtauksessa, jossa pohditaan Inarijärveen syöksyneen neuvosto-ohjuksen mahdollisesti kantaneen ydinlatausta. Kohtauksen vakavuuden pilaa nykytieto siitä, että ohjus oli pelkkä maali.

Loppukädessä Ohjus on viihdyttävä elokuva, mutta sitä haittaa hämmentävä teemojen kirjo. Ajoittain elokuva myös onnistuu koskettamaan katsojaa syvältä. 

"Ilmavoimat teki kaiken oikein"

Majuri (evp) Lars-Olof Fredrikssonilla on omakohtaisia muistoja Inarijärven pudonneen ohjuksen aiheuttamasta selkkauksesta. Hän toimi Hotelli Ivaloon perustetun viestintäkeskuksen johtajana.

Hän kertoo osan Ohjus-elokuvan lehdissä esiintyneen ennakkomainonnan puhuneen Inarijärven ohjuksesta halveksivasti. 

Fredrikssonin mielestä selkkauksen käsittely ei ollut surkuhupaisaa suomettumisen ajan puuhastelua ja tapahtumien peittelyä. 

Fredriksson painottaa, että Ilmavoimat hoiti tilanteen ammattitaitoisesti.

– Ilmavoimat teki kaiken kirjan mukaan. Selvitti tapahtuman, avasi tiedotuskeskuksen Ivaloon, kertoi avoimesti ohjuksen putoamisen syyt ja mistä maalilaitteesta oli kysymys, Fredriksson kertoo.

Sinänsä Fredriksson ei pidä pahana, että selkkaus on sekoitettu osaksi kotimaista komediaelokuvaa. Mitään uutta elokuva ei hänelle kuitenkaan tarjoa.

– En usko viihde-elokuvan antavan minulle mitään uutta paikalla olleen vastuuhenkilön näkökulmasta, Fredriksson pohtii.