Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laivaston soittokunta

Yksi Navy Rocks -kiertueen vierailevista tähdistä oli suomalainen laulaja ja näyttelijä Mikael Saari.

Navy Rocks -kiertue täräytti kaikkien aikojen klassikot sotilaalliseen tyyliin

Aurora Kuusisto

Merivoimien Laivaston soittokunta ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunta pitivät huolen, etteivät rock-kokonaisuudet jättäneet yleisöä kylmäksi.

 

Merivoimien Laivaston soittokunta järjesti yhteistyössä Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan kanssa Navy Rocks -kiertueen, jonka musiikkia kuultiin muun muassa Porissa, Turussa ja Järvenpäässä. Kiertueen taiteellinen johtaja, musiikkikapteeniluutnantti Tero Haikala Laivaston soittokunnasta kertoo, että musiikillinen kokonaisuus rakennettiin niin, että jokainen toimikunnan jäsen kehitteli oman unelmiensa rock-biisilistan.

– Tämän jälkeen kävimme yhdessä kaikki ehdotukset läpi. Vasta kun olimme löytäneet parhaimmat ja sopivimmat kappaleet aloimme miettimään solisteja, jotka kykenisivät niistä suoriutumaan, Haikala kertoo. 

Bändi laitettiin pystyyn niin, että varusmiessoittokunnan aliupseerioppilaat saisivat mahdollisimman paljon arvokasta johtajakokemusta ja oppia siitä, millaista on tehdä iso tuotanto ammattilaisten kanssa.

– Varusmiessoittokunnan äänenjohtajakoulutuksen bändilinja sekä tapahtumatuotantolinjan aliupseerioppilaat ottivat haasteen vastaan hienosti ja vastasivat huutoon erinomaisesti, Haikala kiittelee.

Kaluston osalta tuotannossa tukeuduttiin tapahtumatekniikkayritys Bright Groupiin, jonka edustaja Mikko Kreivilä kävi kouluttamassa tapahtumatuotantolinjan aliupseerioppilaita yleisesti, sekä järjesti projektiin osallistuneille tuotantopalavereja.

– Lopputuloksena koko konsertin tekniikka, eli valo, ääni, monitorointi ja miksaus olivat puhtaasti varusmiessoittokunnan aliupseerioppilaiden käsialaa. Saappaat olivat valtavan suuret, mutta varusmiehet onnistuivat täyttämään ne yli odotusten.

Reserviläissoittajat Merileijona-rumpuryhmään

Kiertueelle lanseerattiin mukaan täysin uusikin kokoonpano, nimittäin reserviläisistä muodostettu rumpuryhmä. 

– Ryhmän nimeksi tuli itseoikeutetusti Merileijona-rumpuryhmä. Tämän kokoonpanon lyömäsoittajat ovat ammattilaisia, ammattiopiskelijoita tai aktiivisia reserviläisiä, joilla sydän sykkii laadukkaalle reserviläistoiminnalle, Haikala sanoo.

Rumpuryhmän idean isänä on varusmiessoittokunnan vääpeli, valtakunnallinen lyömäsoitinkouluttaja Tomi Kauppila

Kiertueella nähtiin myös vierailevia tähtiä, kuten teatteri- ja musikaalipuolelta tutuiksi tulleet Jennie Storbacka ja Mikael Saari

– Saatiinpa heidän lisäkseen vielä mukaan ''Suomen oma raspikurkku'', eli Pete Parkkonen. Oman mielipiteeni ja yleisöltä saadun palautteen perusteella olimme tehneet solistien suhteen oikeat valinnat.

Konserteissa yleisöä viihdytettiin tunnetuilla klassikkokappaleilla ikonisilta artisteilta, kuten Queenilta, Europelta ja Billy Idolilta. 

– Jos saisimme valita uudelleen konserttiohjelman, tuskin muuttaisimme yhtäkään kappaletta. Niin upeita teoksia konsertti sisälsi, Haikala hehkuttaa.

Korona huojuttaa musiikkibisnestä

Konserttien markkinointia haastoi koronapandemia, sillä kokoontumisrajoitusten muutokset olivat hankalasti ennustettavissa. 

– Yleisö kuitenkin löysi hienosti perille ja saimme esittää konsertit innostuneelle ja runsaslukuiselle yleisölle. 

Haikalan mukaan koko tuotanto oli lopulta hyvin ohuen langan varassa; yksikin altistuminen tai sairastuminen olisi kaatanut koko konserttikiertueen. Onneksi niin ei kuitenkaan tapahtunut ja projekti saatiin vietyä läpi suunnitellusti.

– Tuotannosta tuli niin laadukas, että saimme AlfaTV:n innostumaan konsertin esittämisestä kanavallaan. Ohjaajaksi lupautui legendaarinen musiikkituotantojen mestari ja Suomen euroviisutkin ohjannut Timo Suomi. Konsertti esitetään kokonaisuudessaan AlfaTV:llä Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. kello 21.00. Näin pystymme tarjoamaan tämän upean konserttielämyksen myös niille, jotka eivät päässeet itse paikalle seuraamaan, Haikala kertoo.