Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Naura itsellesi

Kun tuntuu, että häpeää silmät päästään, on hyvä muistaa, ettei elämä ole niin vakavaa.

Olen marssissa joukkomme hitain. Ampumaradalla luodit eivät osu lähimainkaan kymppiä. Ensimmäisellä päivystysvuorollani sekoilen oikein huolella, vieläpä sellaisten ihmisten kuullen, joiden edessä en todellakaan haluaisi nolata itseäni. Hävettää.

Intin aikana olen ajautunut moniin kiusallisiin tilanteisiin, eivätkä ne tilanteet varmasti edellä mainitsemiini kertoihin jää, vaan niitä tulee vielä roimasti lisää. Häpeä saa ihmisen tuntemaan itsensä riittämättömäksi, epäonnistuneeksi ja kaikin puolin huonommaksi kuin muut.

Hyvällä itsetunnolla varustetusta henkilöstä häpeän tunne ei kuitenkaan ota yliotetta, vaan pian moka jo unohtuu tai sille voi nauraa, ja elämä jatkuu. Mikä parasta, nolosta tilanteesta oppii aina jotakin, vaikka sitten kantapään kautta. Tilanteen myötä kasvaa, kehittyy ja osaa ensi kerralla vastaavanlaisessa tilanteessa toimia toisella tavalla. Usein häpeää aiheuttava tilanne tuleekin eteen juuri epämukavuusalueella ollessa, ja sinne on hyvä toisinaan astua. On myös hyvä tiedostaa, millaisissa tilanteissa häpeän tunne nousee itsellä esiin, kuinka se näyttäytyy ja miten ei anna sen ottaa valtaa itsestä sekä pilata koko päivää.

On muistettava, että kaikki tekevät virheitä, ja häpeä on täysin normaali vaikkakin epämiellyttävä tunne. Lisäksi häpeä saa meidät ajattelemaan tekojamme ja niiden seurauksia etukäteen. Niin kauan, kun häpeästä ei tule elämää häiritsevää, ei ole syytä huoleen. Kun häpeä on liiallista, se rajoittaa elämää, ja sitä saatetaan peitellä esimerkiksi jollakin roolilla. Henkilö ei ole sen jälkeen enää oma itsensä. Liiallisella häpeällä on muitakin negatiivisia seurauksia: se voi aiheuttaa muun muassa masennusta ja ahdistusta sekä altistaa riippuvuuksille.

Intissä, niin kuin elämässä yleensä, pärjää, kun tekee parhaansa, uskoo itseensä ja omiin kykyihinsä, eikä vertaa omia suorituksiaan toisten suorituksiin. Vaikka oma moka hävettäisi, ei tapahtunutta todennäköisesti huomenna muista enää kukaan.