Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Petro Piilo / Puolustusvoimat

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kättelee Suomen puolustusministeri Antti Häkkästä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (vas.) tapasi Suomen-vierailullaan muun muassa puolustusministeri Antti Häkkäsen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuuttaa puolustusliiton pysyvän Ukrainan tukena

Onni Aarnos

Suomessa vieraillut Stoltenberg korosti, että tuesta huolimatta Nato ei ole konfliktin osapuoli.

Ensimmäistä kertaa Nato-Suomessa vieraileva Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuuttaa puolustusliiton pysyvän yhtenäisenä Ukrainan tukemisessa.

Stoltenberg keskusteli aiheesta Suomen Atlantti-seuran tilaisuudessa tasavallan presidentti Alexander Stubbin kanssa torstaina Helsingissä.

– Olen vakuuttunut, että kaikki liittolaiset pysyvät Ukrainan tukena. Uskon kaikkien ymmärtäneen, että Putinin voiton estäminen on eduksi koko Naton turvallisuudelle, Stoltenberg totesi.

Pääsihteeri muistuttaa, että vaikka sodassa ei ole riskittömiä vaihtoehtoja, suurin riski olisi Putinin voitto. Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että Nato säilyttää asemansa Ukrainan vahvana tukijana, joka ei ole konfliktin osapuoli.

– Vahvan viestin lähettäminen Ukrainalle vankasta tuesta on yksi heinäkuun Nato-huippukokouksen tärkeimmistä teemoista, Stoltenberg lausui.

Alexander Stubb puolestaan uskoo suurvalta-aseman säilyttämisen olevan Yhdysvalloille tarpeeksi painava syy tuen jatkamiselle – johtajasta riippumatta.

– Pysyäkseen suurvaltana Yhdysvallat tarvitsee kumppaneita. Nykyisellään noin neljännes sen kumppaneista on Euroopan maita, ja suurin osa niistä myös Nato-jäseniä. Vetäytymällä puolustusliitosta tai Ukrainan tukemisesta Yhdysvallat ampuisi itseään jalkaan, Stubb sanoi.

Stubb uskoo, että kaikki liittolaiset saadaan Ukrainan tukemisen taakse, sillä Ukraina puolustaa puolustusliiton yhteisiä arvoja.

– Putin on siinä mielessä jo hävinnyt tämän sodan, että Ukrainasta on tullut eurooppalainen, transatlanttinen yhteistyö on tiivistynyt, Euroopan unioni on yhtenäisempi kuin koskaan ja Nato on saanut kaksi uutta jäsentä. Tämän pitäisi olla tarpeeksi suuri kannustin auttaa Ukrainaa voittamaan sota myös taistelukentällä, Stubb korosti.

Naton pääsihteeri tapasi kaksipäiväisen vierailunsa aikana muun muassa Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkolan sekä puolustusministeri Antti Häkkäsen. Suomesta Stoltenbergin matka jatkuu Ruotsiin.