Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Kuvassa Sauli Niinistö puhumassa

Valtiopäivät avattiin ensimmäistä kertaa uuden eduskunnan valinnan jälkeen.

Niinistö: Nato-prosessin aikaista yhteisymmärrystä lisää jatkossakin

Akseli Köngäs

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti puheessaan yhteistyön merkitystä. Myös turvallisuus ja ilmastonmuutos olivat esillä olevia teemoja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julisti vuoden 2023 valtiopäivät avatuksi eduskunnassa juhlallisessa tilaisuudessa. Väliaikainen puhemies Petteri Orpo (kok.) vastasi presidentille eduskunnan puolesta.

Niinistön puhetta olivat kokoontuneet kuuntelemaan vasta valittu eduskunta sekä lukuisat kutsuvieraat.

Puheensa Niinistö aloitti toteamalla valtiopäivien avaamisen olevan aina juhlava hetki, erityisesti aina neljän vuoden välein,kun uusi eduskunta järjestäytyy ensimmäistä kertaa.

– Demokratian juhla ja arki kohtaavat. Vaalityö on takana, edustajantyö on edessä, Niinistö kannusti tuoreita kansanedustajia.  

Puheessa esiin nousi yhteistyön merkitys niin kansanedustajien välisessä työssä kuin presidentin ja eduskunnan välisessä yhteistyössä. Niinistö korosti Nato-prosessiin liittyvää konsensusta:

– Poliittinen yhteisymmärrys oli suuri vahvuutemme jäsenyysprosessin aikana. Sitä olisi hyvä harjoittaa jatkossakin.

Julkisessa keskustelussa esillä ollut Ahvenanmaan tilanne nousi esille myös Niinistön puheessa. Maakunnan turvallisuustilannetta hän kommentoi seuraavasti:

–  Haluan huomauttaa, että se [Ahvenanmaan turvallisuustilanne] on vakaampi kuin kenties koskaan: vihamielinen teko sitä vastaan olisi sodanjulistus Natolle.

Ahvenanmaan demilitarisointi- ja neutralisointisopimuksiin liittyen Niinistö totesi monenkeskeisten kansainvälisten sopimusten sitovuuden olevan pienen maan elinehto. Kuitenkin ovea muutoksille avasi Niinistön kommentti siitä, miten muuttuneet olot ja vauhdilla kehittynyt sotilasteknologia saattavat vaikuttaa voimassa olevien sopimusten soveltamiseen. 

Lue lisää: Nato-jäsenyys haastaa Ahvenanmaan nykyaseman.

Puheessaan Niinistö patisteli kansanedustajia päätöksiin: 

– Aivan liian usein kuulemme viitattavan "tuleviin hallituksiin" tai "tämän vuosikymmen loppuun mennessä".

Niinistön mukaan vastuu asioiden edistämisestä on kuitenkin tämän hetken päättäjillä. Hänen mukaansa kansanedustajat eivät ole vastuussa vain heitä äänestäneille, vaan myös nykyhetken nuorille ja tuleville sukupolville.

Turvallisuus ja siihen liittyvät teemat olivat läsnä myös Orpon puheessa. Hän korosti eduskunnan ja erityisesti puolustusvaliokunnan merkitystä Nato-Suomen rakentamisessa. 

Eduskunnan vastauksen Niinistön puheeseen antoi väliaikainen puhemies Petteri Orpo. Kuva: Olli Nurminen 

Ukrainan sotaan liittyen Orpo vakuutteli tulevan eduskunnan jatkuvasta tuesta Ukrainalle.

– Suomi tukee Ukrainaa sodan loppuun saakka: tavoitteena on Ukrainan voitto ja oikeudenmukainen rauha. Me olemme puolemme valinneet.

Puheidensa lopuksi sekä Niinistö, että Orpo toivottivat kansanedustajille menestystä tehtäviinsä.

– Ylös, ulos ja lenkille, kannusti Niinistö kansanedustajia vielä puheenvuoronsa lopuksi.