Viljami Paimen

Kuvassa on sotilaita.

Naton puolustusmenotavoitteen nostamisesta on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua.

Nato-maiden puolustusministerit päättivät sotilasliiton suorituskykytavoitteista ja antoivat laajaa kannatusta viiden prosentin puolustusmenotavoitteelle

Valtteri Vesikansa

Nato-maiden puolustusministerit kokoontuivat Brysselissä.

Naton pääsihteeri Mark Rutte vahvisti kokouksen päätteeksi esityksensä siitä, että sotilasliiton puolustusmenotavoite nousisi yhteensä viiteen prosenttiin.

Tämä jakautuisi siten, että kolme ja puoli prosenttia olisi kovia puolustusmenoja, ja loput puolustusta ja turvallisuutta tukevia investointeja.

Puolustusministeri Antti Häkkänen ilmoitti Suomen hallituksen tukevan esitystä. Hän kertoi myös esityksen saaneen vahvaa ja laajaa kannatusta muiden jäsenmaiden puolustusministerien keskuudessa.

Puolustusministeriön erityisasiantuntija Sebastian Wassholm kertoo, että prosenttiluvun ohella toinen merkittävä keskustelunaihe oli Naton suorituskykytavoitteet. Ne hyväksyttiin erikseen jokaiselle jäsenmaalle. Hän avaa, että tavoitteet ovat nyt aiempaa haastavampia, koska uhkakuva on muuttunut.

– Tavoitteet toimivat perustana prosenttiluvun nostamiselle. Heikentynyt uhkakuva, siihen vastaamiseen tarvittavat suorituskyvyt ja siitä tuleva hintalappu liittyvät esitettyyn prosenttilukuun, Wassholm täsmentää.

Naton huippukokous järjestetään kesäkuun lopussa. Jo pitkään on ollut esillä, että puolustusmenotavoite tulee todennäköisesti nousemaan huippukokouksen yhteydessä nykyisestä kahdesta prosentista. Virallinen päätös asiasta kuullaan kuitenkin vasta huippukokouksen jälkeen.

Wassholm kertoo, että kokouksessa käsiteltiin myös Ukrainan tilannetta. 

– Lopputulema on se, että on tärkeää jatkaa tukea Ukrainalle ja tämä on tunnistettu myös Natossa, Wassholm avaa.

Puolustusministerien kokous oli merkittävä edetessä kohti Haagin huippukokousta.

– Tämä oli viimeinen Haagin huippukokousta valmisteleva poliittisen tason kokous, jossa keskityttiin nimenomaan pelotteeseen ja puolustukseen liittyvien työnlinjojen valmisteluun, Wassholm tarkentaa.