Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Lucas Laakso

Soittajat rummuttavat

Konsertissa kuultiin mahtava rumpusaluutti.

Musiikkitalon tunnelma turvattiin yhteisvoimin

Arni Pursiainen

Musiikkitalolla järjestetty Yhdessä turvaamme Suomen -konsertti oli ennennäkemätön ja näyttävä Puolustusvoimien ja Poliisin yhteistoiminnan esimerkki.

Kaartin soittokunta ja Helsingin poliisisoittokunta esiintyivät eilen 15. toukokuuta musiikkitalolla järjestetyssä Yhdessä turvaamme Suomen -konsertissa. Illan kapellimestareina toimivat Puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Pasi-Heikki Mikkola ja Helsingin poliisisoittokunnan ylikapellimestari Sami Ruusuvuori. Kauniin "Niin kaunis on Helsinki nyt" -balladin lauloi poliisisoittokunnan Onni Lonka, joka soitti konsertissa myös kitaraa.

Yksi illan kappaleista oli Rajavartiolaitoksen 100-vuotisjuhliin tilattu sävellys "Rajalla", jonka säveltäjä, poliisisoittokunnan Timo Forsström, soitti konsertissa käyrätorvea. Rajalla-sävellys oli valtava menestys yleisön keskuudessa ja sai raikuvat, pitkät aplodit.

Ääntä ajankohtaisista aiheista

Soittokuntien rinnalla konsertissa kuultiin Suomen lyömäsoittajien eturiiviin kuuluvan Antti Ohenojan marimban soittoa. Ohenojan marimbaa kuultiin saksalaisen säveltäjän Hubert Hochen kappaleessa "Reflection for marimba". Teos sävellettiin koronapandemian aiheuttamien mielenterveyshäiriöiden uhrien muistolle. Ohenoja soittaa tällä hetkellä Malesian filharmonikoissa.

Konsertin alkupuolella kuultiin englantilaisen Martin Ellerbyn säveltämä Amphibiosity, joka kirjoitettiin kymmenen vuotta sitten Yhdistyneen kuningaskunnan merivoimien 350-vuotisjuhlien kunniaksi. Amphibiosity on Naton yleisesti käyttämä termi, joka tarkoittaa suomeksi operaatiota maalla ja merellä. Kappaleen valitseminen ei ole sattumaa, vaan sillä iloitaan Suomen uutta Nato-jäsenyyttä.

Ei pelkkää viihdettä

Illan isäntinä toimivat Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Puheenvuoroissaan isännät vastasivat kysymyksiin Euroopan turvallisuudesta sekä Puolustusvoimien ja poliisin yhteistoiminnasta. Yhteistoiminnan laatua Kolehmainen kuvailee erinomaiseksi, ja mainitsee merkittävän virka-avun, jota Puolustusvoimat antaa poliisille. Virka-apua ollaan nähty esimerkiksi korona-ajan Uudenmaan sulussa, sekä vastikään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyyn vierailun turvatoimissa.

– Kun tämä maailmantilanne on muuttunut, niin tämä yhteistyö on kyllä ihan konkreettisestikin syventynyt. – – Me suunnittelemme yhdessä, harjoittelemme yhdessä ja toteutamme sitten erilaisia operaatioita, Kivinen kommentoi hyvän yhteistyön salaisuutta.