Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Veijo Lindgren

Puolustusvoimien kalustoa huolletaan.

Tarjolla on muun muassa ajoneuvojen ja elektroniikkalaitteiden kunnossapitotehtäviä sekä varasto-, liikenteenohjaus- ja kuljetustehtäviä. 

MPK:n vapaaehtoiset pääsevät harjoittelemaan Puolustusvoimien kaluston huoltamista

Atte Matilainen

Eri alojen osaajia tarvittaisiin kriisitilanteessa, jos Millog kaipaa nopeasti lisäväkeä ajoneuvojen tai elektroniikan kunnossapitoon.

Millog oy on aloittanut yhteistyön Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kanssa varmistaakseen Puolustusvoimien kaluston ja logistiikan toimintakyvyn poikkeusoloissa. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa valmiuksia kriisitilanteissa, jolloin Puolustusvoimat tarvitsee lisäresursseja.

Yhteistyö MPK:n kanssa mahdollistaa vapaaehtoisten osallistumisen Millogin avustaviin tehtäviin tilanteessa, jossa Puolustusvoimat kohottaisi valmiuttaan ja Millogin toimipaikoilla tarvitaan tilapäisesti ja nopealla aikataululla lisäresursseja oman henkilöstön tueksi.

Millogin valmiusjohtaja Petri Seppälän mukaan uusi yhteistyö lisää toimintavarmuutta poikkeusoloissa. 

– Tarjoamme vapaaehtoisille mahdollisuuden tukea Puolustusvoimia ja osallistua tärkeään työhön yhteiskunnan toimintojen turvaamiseksi poikkeusoloissa, Seppälä toteaa. 

Kokemus riittää 

Millogilla on tarjota vapaaehtoisille monipuolisia tehtäviä. Tarjolla on muun muassa ajoneuvojen ja elektroniikkalaitteiden kunnossapitotehtäviä sekä varasto-, liikenteenohjaus- ja kuljetustehtäviä. 

Valmis alan ammattilainen ei tarvitse olla, vaan aikaisempi kokemus tai esimerkiksi harrastuksen kautta hankittu osaaminen riittää hyvin tehtävässä onnistumiseen. Lisäksi MPK:n rooliin yhteistyössä kuuluu vapaaehtoisten kouluttaminen niin verkossa kuin tarvittaessa paikan päällä. 

Vapaaehtoiseksi voi muutamia rajoitteita lukuunottamatta hakeutua kuka vaan. Henkilön tulee olla Suomen kansalainen, eikä hänellä saa olla Puolustusvoimien osoittamaa sodan ajan tehtävää tai työnantajan tekemää henkilövarausta, joka estää sitoutumisen poikkeusolojen vapaaehtoistehtävään. Millogilla vapaaehtoisilta vaaditaan myös aina viranomaisten hyväksymä turvallisuusselvitys. 

Vapaaehtoiseksi mukaan haluavat suorittavat aluksi verkkokurssin, jolle voi ilmoittautua MPK:n nettisivuilta. Parituntinen verkkokurssi tarjoaa perustiedot tarjolla olevista tehtävistä. 

– Kurssi on jo auki ja se on itsenäisesti suoritettava kurssi, jonka voi tehdä omien aikataulujen mukaa, MPK:n koulutuspäälikkö Satu Virtanen kertoo. 

Lisäksi Millog järjestää tarvittaessa työtehtäviin perehdytystä, sekä infotilaisuuksia paikan päällä.

Isossa roolissa 

Järjestöillä ja vapaaehtoisilla on keskeinen rooli yhteiskunnan varautumis- ja valmiustoiminnassa. MPK on Suomen laajin kokonaisturvallisuuden kouluttaja ja sen tarkoituksena on edistää viranomaisten ja kansalaisten valmiuksia yhteiskunnan tukemisessa poikkeusoloissa. 

Millog ja MPK ovat innoissaan uudesta yhteistyöstä, jonka avulla varmistetaan, että Suomi on entistäkin turvallisempi ja valmiimpi kohtaamaan mahdolliset poikkeustilanteet. Virtanen iloitsee alkavan yhteistyön tuomista mahdollisuuksista tukea yhteiskunnan varautumista ja tarjota vapaaehtoisille monipuolisia ja mieluisia tehtäviä. 

Monet MPK:n toiminnasta kiinnostuneet ja mukana olevat ovat valmiita sitoutumaan erilaisiin tehtäviin häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa, Virtanen kertoo.