Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Monni on akvaariokala, ei alokas

Nyt on aika päättää, millainen johtaja aiot olla ja millaisia johtajia alaisistasi tulee. Alokkaat oppivat paitsi sanoistasi, myös käytöksestäsi.

Nykyisten varusmiesjohtajien aliupseerikurssi on ohi, ylennykset on kaikkine kulmarautoineen ansaittu. Edessä on vielä puoli vuotta palvelusta. Puoli vuotta johtajana uudelle saapumiserälle, monille täysin uudessa komppaniassa ja ehkä jopa uudessa varuskunnassa. Sen lisäksi, että uuden ympäristön päivittäiset rituaalit ja järjestelyt saattavat poiketa AUK:ssa harjoitelluista ja tutuksi tulleista järjestelyistä, poikkeaa myös meidän uusien johtajien asema.

Vaikka AUK onkin ohi, ei se tarkoita välttämättä, että on täysin valmis johtaja. Se tarkoittaa sitä, että on parhaat mahdolliset valmiudet johtamistehtäviä varten. Jotta näissä tehtävissä onnistuu, pitää muistaa kaikki kurssin aikana opittu asia ja osata soveltaa sitä todellisuudessa.

Tämä voi hyvin helposti näyttäytyä yli-innokkaana runnuttamisena ja sotilaskurin ehdottomana palvomisena. On syytä kuitenkin muistaa, etteivät uudet alokkaat ole koskaan ennen olleet intissä. Heille pitää kouluttaa kädestä pitäen kaikki perusteellisesti, ennen kuin heiltä voi vaatia mitään. Lisäksi tuleva saapumiserä on viettänyt valtavan määrän ajasta eristyksissä. Heille uusi, erittäin sosiaalinen ja erittäin intensiivinen ympäristö voi ja tulee todennäköisesti osoittautumaan haasteelliseksi ennen kuin siihen tottuu.

Vaikka uudet alokkaat olisivatkin viettäneet viimeiset kaksi vuotta yksin eristyksissä kotonaan, on hyvä muistaa, etteivät he ole akvaariokaloja. Monni on akvaariokala, alokas on ihminen. Ja kaikesta mohloilusta, myöhästelystä ja unohtelusta huolimatta he ovat ihmisiä, joiden kunnioitusta varusmiesjohtaja tarvitsee voidakseen onnistua tehtävässään. Eli kun tuleva alaisesi tekee virheen, suosi rankan kurinpalautuksen sijaan huolellista koulutusta.

Kannusta myös alaisiasi ja rohkaise heitä tulemaan luoksesi murheidensa kanssa. Johtajan ei tarvitse ole alaisensa paras kaveri, mutta luottamuksen kautta kunnioitusta herättävä suhde alaisen ja esimiehen välillä on parempi ongelmia ratkaistaessa kuin pelkoon perustuva suhde.

Seuraavan puolen vuoden aikana nähdään, ketkä ovat johtajia, jotka välittävät alaisistaan ja ketkä välittävät omasta asemastaan. Johtaja tarvitsee alaisiaan toteuttamaan tehtäviä ja alaiset tarvitsevat johtajan, joka näyttää miten tehtävä hoidetaan. Jos varusmiesjohtaja ei osaa toimia alaistensa kanssa, nousee alaisten seasta epävirallisia johtajia. 

Ollaan siis hyviä johtajia ja vältetään virheet toimimalla oikein ja näyttämällä hyvää esimerkkiä.