Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Kuvassa suojelumies Rissalassa.

Monipuolinen suojelumiehen tehtävä vei mennessään

Ilmari Parviala

Alikersantti Vartiainen on tykännyt tämänhetkisestä tehtävästään ja odottaa alokkaiden saapumista innolla. Hänelle alokkaiden yhdenvertainen kohtelu on tärkeää.

Alikersantti Aarni Vartiainen / Karjalan lennosto / Suojauskomppania / TJ 164

"Komppaniamme päätehtävänä on hyökätä. Tarvittaessa suojaamme kohteita, mutta osaamme hoitaa myös pioneerien ja viestimiesten hommia. Siinä mielessä toimintamme on aika monipuolista.

Toimin alokkaiden ryhmänjohtajana. Alun perin, kun tulin palvelukseen ajattelin, että haluan ehdottomasti olla puolen vuoden mies. Sen jälkeen kuitenkin tykästyin tähän hommaan ja huomasin, että tämä tuntuukin omalta jutulta.

Uusin alokkaisiin suhtaudun avoimin mielin. Tavoitteenani on johtaa alokkaita sellaisella tavalla, jolla olisin itse halunnut tulla johdetuksi omalla alokaskaudellani. Lähtökohtana on, että kaikilla olisi mukava olla ja armeijasta saataisiin mielekäs kokemus. 

Mielestäni kuri itsessään ei ole huono asia, vaan sitä pitää olla. On kuitenkin hyvä muistaa, mikä on kohtuullista ja mikä menee yli. Tavoitteenani on, että homma toimii, mutta vapaa-ajalla saa hieman rentoutua.

Meillä Rissalassa on onneksi ollut hyvä tasapaino työskentelyn ja vapaa-ajan välillä. Koko ajan ei tarvitse suorittaa, mutta kun tehdään hommia niin niitä tehdään kunnolla. 

Muistan omalta alokaskaudeltani, että meillä oli hyvä ryhmähenki. Panostamme siihen, että uudellekin saapumiserälle saataisiin luotua yhtä hyvä meininki. Siksi kiinnitämme huomiota yhdenvertaiseen kohteluun ja pidämme yllä 'kaveria ei jätetä' -henkeä.

Pyrin johtajana pitämään itseni tietoisena tulevasta, jotta omien alaistenikaan ei tarvitse olla epätietoisia. Aikaisemmalla erällä huomasimme, että hyvä tiedonkulku helpottaa monia asioita todella paljon. 

Alustavien puheiden perusteella olen kuullut, että koronatoimien mahdollisesti helpottaessa saamme varusmiesten liikuntakerhoja aktivoitua ja uusille alokkaille tekemistä. Tätä kautta avautuisi mahdollisuuksia erilaisiin pallopeleihin, juoksulenkkeihin tai kuntosalien käyttöön. 

Kannustan uusia alokkaita lähtemään hommiin mukaan hyvällä asenteella. Sillä pääsee pitkälle."