Pyry Rantanen / Puolustusvoimat

Uudistetut rynnäkkökiväärit on saatu jo käyttöön ja pimeätoimintavälineiden osalta on tavoitteena päästä toimituksiin vuonna 2021.

Modernisoidut rynnäkkökiväärit tuovat taistelijan 2020-luvulle

Aleksi Olin

Uudistetut RK62-rynnäkkökiväärit ovat osa Taistelija-hanketta, jossa tarkoituksena on kehittää taistelijan suorituskykyä muun muassa pimeätoimintakykyä parantamalla.

Teleskooppiperä, uudistettu vaihdin, optisen tähtäimen jalka, adapteri lisälaitteiden kiinnittämistä varten ja taktinen hihna. Näistä muodostuvat modernisoidut RK62-rynnäkkökiväärit, joita on saatavilla kolmea eri M-mallia.
M2- ja M3-malleissa on M-LOK-yhteensopiva kädensuojus lisälaitteiden kiinnittämistä varten, ja lisäksi M3-malli on uudistettu suomalaiseen metsämaastoon sopivalla vihreällä värillä. M2- ja M3-malleissa on myös liekinsammutin, johon voidaan kiinnittää murtojarru ja äänenvaimennin. Murtojarru on tarkoitettu esimerkiksi rakenneterästen katkaisuun ampumalla tai sankalukkojen murtamiseen. Ominaisuudesta on hyötyä etenkin rakennetulla alueella.
Aseet mahdollistavat erityisesti taistelijan pimeätoimintakyvyn kehittämisen. Modernisoituun aseeseen ja uuteen kypärään voidaan kiinnittää erilaisia pimeätoimintavälineitä, jotta asetta kyetään käyttämään missä tahansa sääolosuhteessa, mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.
– Joukkojen suorituskyky nostetaan maailman kärkitasolle pimeätoimintakyvyn osalta, jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta kertoo.
Taistelija-hankkeessa pimeätoimintakykyä rakennetaan yhdessä kotimaisen Senop Oy:n kanssa. Hankkeessa varmistetaan, että uudistuksella tuotetaan mahdollisimman kustannustehokas ja suorituskykyvaatimukset täyttävä järjestelmä.
Taistelija-hankkeessa pyritään kehittämään muun muassa tulivoimaa, suojaa, johtamista ja muuta varustusta. Luvassa on myös uudistettu maastopuku sekä kypärä, joka mahdollistaa valonvahvistimien kiinnittämisen ja kokonaisuuden tehostamisen.
– Hankkeen tavoitteena on parantaa taistelijoiden varustusta ja suorituskykyä, minkä yhtenä osana on tulevaisuudessa tarvittavan aseistuksen selvittäminen ja kehittäminen. Tässä vaiheessa olemme modernisoineet rynnäkkökiväärit eli taistelijan perusaseen. Siten mahdollistetaan nykyaikaisten laitteiden integroitavuus ja parempi hyödynnettävyys osana kokonaisuutta, Peltoniemi sanoo.

Uudistetut aseet on tarkoitus ottaa käyttöön kaikissa puolustusvoimien joukko-osastoissa, joissa ne ovat ensisijaisesti jalkaväen iskuportaan joukkojen sekä valmiusyksiköiden käytössä.
– Aseet on jo jaettu ja otettu käyttöön useimmissa joukko-osastoissa, hän tarkentaa.
Aseiden modernisointi on ollut pitkäjänteinen työ, joka on alkanut jo vuonna 2011. Tarkoituksena on parantaa aseen käytettävyyttä, käyttöikää, säädettävyyttä ja lisävarusteiden kiinnitysmahdollisuutta.

Kotimainen Millog Oy on ollut pääasiallisena toimittajana aseiden modernisoinnissa. Kotimaisuusaste on ollut modernisoinnissa yli 80 prosenttia, ja kokonaisarvoksi uudistukselle on laskelmoitu noin 12,6 miljoonaa euroa.
– Aseiden modernisointi liittyy maavoimissa suurempaan kokonaisuuteen, jossa kartoitetaan ja selvitetään käsiaseiden kehittämistä edettäessä kohti 2030-lukua. Maavoimissa on käynnissä tutkimusprojekti, jossa selvitetään, millainen ampumatarvike- ja käsiaseperhe tulevat tulevaisuudessa olemaan, kun puhutaan pienikaliiperisista aseista, esimerkiksi rynnäkkökivääristä, konekivääristä, pistoolista ja tarkkuuskivääristä.
– Tavoite on, että vuonna 2021 meillä on kattavat pimeätoimintavälineet uusiin aseisiin, Peltoniemi sanoo.

Uudistettu M2-malli tuntuu käyttäjän kädessä huomattavasti vakaammalta. Helposti säädettävä teleskooppiperä helpottaa aseen pitämistä taisteluvalmiudessa ja uudistettu vaihdin on etusormen ulottuvissa, valmiina käytettäväksi. Lisäksi punapistetähtäimen tarjoama tarkkuus vaikuttaa aseen suorituskykyyn erinomaisesti.
– Olemme jo pitkään halunneet uudistaa vaihtimen helpommin käytettäväksi ja etusormen ulottuville. Koulutuksessa se myös näkyy, kun opetamme aseen turvallista käyttöä kuten sormivarmistusta, kapteeni Pekka Määttänen Kaartin jääkärirykmentistä kertoo.
Aseen kiskot ovat kiinnitettyinä aseeseen, ja lisäosien irrottaminen toimii jokaiselle tutulla tähtäimensiirtoavaimella, joten aseen käyttö ei vaikeudu entisestään.
– Oman kokemukseni perusteella modernisoitu ase on nopeampi käyttää kuin edeltäjänsä, mihin vaikuttavat erityisesti mahdollisuus kiinnittää erilaisia tähtäimiä, teleskooppinen perä ja taktinen hihna, Määttänen kertoo.
– Gramma painaa enemmän aseen etupäässä kuin aseen keskellä, mihin perän säädeltävyys vaikuttaa. Se tuo enemmän vakautta aseen käyttäjälle, toisin kuin RK95-mallissa, jossa painopiste on aseen edessä, hän havainnollistaa.