Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Santeri Väänänen

Tj-laskureista voi valita ja muokata itsensä näköisen vaihtoehdon.

Miten tehdään aamulaskuri?

Jiri Avila

Aamuja ei enää nykyään lasketa kammasta piikkejä nyppien. Puhelimiin ladattavat applikaatiot ovat vakiinnuttaneet paikkansa osana varusmiespalvelusta pysyvästi.

Nykyään sovelluskaupasta voi hakea palvelukseensa tukea niin arvomerkkien opetteluun, ruokalistojen näkemiseen kuin aamujensa laskemiseen. Tunnetuimpia sovelluksia ovat muun muassa Sotilasarvot, Aamukasaaja, TJ-laskuri, Intti ja Tänään Jäljellä. Tänään Jäljellä -sovelluksen luoja Eetu Niemi avasi tarinaa sovelluksen takana.

– Sain idean oman tj-laskurin kehittämisestä palveluksen alkupuolella, kun en löytänyt itseäni miellyttävää tj-laskurisovellusta sovelluskaupasta. Useita tj-laskurisovelluksia oli saatavilla, mutta mielestäni missään niistä ei ollut tarpeeksi tietoja, ominaisuuksia ja ennen kaikkea kustomoitavuutta, Niemi kertoo.

Aluksi sovellusta väsättiin puhtaasti viikonloppuvapailla. Myöhemmin Panssariprikaatissa Leopard 2A6 -vaunun ajajana toiminut Niemi hankki iltavapaiden viihdykkeeksi läppärin, jonka avulla kehitystä tapahtui myös viikoilla. 

Ensimmäinen versio sovelluksesta putkahti ulos elokuussa 2016, noin kuukausi Niemen palveluksen alun jälkeen. Tuolloin sovellus ei vielä koreillut ominaisuuksillaan, vaan sisälsi saapumiserän ja palvelusajan valinnan lisäksi vain tj-lukeman ja sen prosenttiosuuden kokonaispalveluksesta. Kehitys oli kuitenkin Niemen palveluksen aikana vilkasta.

– Julkaisin kymmeniä uusia versioita ennen kotiutumistani. Sovellukseen lisättiin muun muassa reservin aurinko, sotilasarvotaustakuvat ja lisätietoja palveluksen edistymisestä. 
Kehitystyö ei päättynyt palveluksen loppumiseenkaan, vaan kotiutumista seuraavassa elokuussa lisättiin sovellukseen esimerkiksi väriteemat ja aselajitaustat. 

Uuden opettelua

Alan koulutusta ei Niemellä sovelluksen kehityksen alkuvaiheessa ollut, mutta ohjelmointi oli tullut tutuksi harrastamisen kautta. 

–Vaikka ohjelmointi oli minulle tuolloin tuttua, olivat mobiilikehityksessä käytettävät teknologiat alkuun vieraita, kertoo Niemi.

Tänään Jäljellä -sovellus olikin Niemen ensimmäinen julkaistu ja käyttäjiä kerännyt projekti. Ensimmäiset sovelluksen käyttäjät olivat Niemen omia palvelustovereita.

– Sovelluksen suosio lähti pienestä. Sana levisi omassa komppaniassa nopeasti, ja olin otettu jokaisesta sovelluksen ladanneesta palvelustoverista. Pikkuhiljaa käyttäjiä alkoi kertyä myös oman komppanian ulkopuolelta.

Nykyään käyttäjiä on jo valtava määrä. Silti uudet käyttäjät jaksavat yhä ilahduttaa sovelluksen luojaa. Vaikka sovelluskaupoista löytyvät eri sovellukset ovatkin väistämättä toistensa kilpailijoita, näkee Niemi myös asian positiivisen puolen. 

– Tj-laskurien määrä sovelluskaupoissa on varsinkin varusmiehen kannalta erittäin positiivista, sillä jokainen saa valita omiin tarpeisiinsa ja mieltymyksiinsä sopivan laskurin laajasta valikoimasta, toteaa Niemi.

Sovelluskaupoista kannattaakin siis jokaisen varusmiehen käydä valikoimassa ja testaamassa itselleen parhaan tuntuinen TJ-applikaatio.